Wil je er binnenkort een (mid)weekje tussenuit in eigen land? Ben je je aan het oriënteren op leuke plekken om de zomervakantie 2022 door te brengen? Nederland heeft voor ieder type reiziger wel een regio waar het goed toeven is. Wij zetten ze op een rijtje. 

Strand

Eindeloze strandwandelingen maken, genieten van prachtige zonsondergangen of je vermaken in één van de vele strandtenten of restaurantjes aan de boulevards? Je hoeft er niet voor naar Spanje – de Nederlandse kust heeft ook ontzettend veel te bieden. Wat dacht je van Schiermonnikoog mét het breedste strand van Europa. Het rustige eiland waar wandel- en fietsliefhebbers goed zitten heeft daarnaast een mooi Nationaal Park. 

Badplaatsen

Ben je juist op zoek naar een ‘mondaine’ badplaats, dan is de oudste badplaats van Zeeland – Domburg – een echte aanrader. Geniet van het mooie brede zandstrand dat doorloopt tot Westkapelle. De natuur en het historische stadje achter de duinen maken de beleving compleet. Wil je overdag genieten op het strand en ’s avonds van een bruisend nachtleven, dan zit je goed in Scheveningen. In Noordwijk en Katwijk is het ook goed toeven en zijn er veel sportieve mogelijkheden voor watersport- en paardenliefhebbers. 

Callantsoog

En wat dacht je van de omgeving rond Callantsoog? Het strand is één van de mooiste en schoonste van Nederland. Vanaf het dorpsplein- waar altijd wel iets te beleven valt – wandel je zo naar het witte zandstrand. Op het lange, brede strand kun je dan weer genieten van een hapje of een drankje in één van de vele strandpaviljoens. Wie hier in de periode half april tot ongeveer half mei verblijft, kijkt zijn ogen uit bij de bollenvelden die in bloei staan. Prachtig om langs te wandelen of fietsen. Sowieso vind je in deze omgeving tal van mooie routes. Denk bijvoorbeeld aan de fietsroute naar Fort Kijkduin en vuurtoren Lange Jaap; een gevarieerde route van ongeveer vijftien kilometer door de duinen. Bezoek met kinderen daarnaast de 25 meter hoge klimduin bij Petten.

Lange afstandswandelingen

Als je de complete kust wil zien, kun je er ook voor kiezen om het Nederlandse Kustpad van het Zeeuwse Sluis – tegen de Belgische grens – tot Bad Nieuweschans in Groningen te lopen. Deze route telt 725 kilometer en wordt gezien als één van de mooiste wandelroutes in Nederland. 

Op die lijst scoort ook het 498 kilometer tellende Pieterpad hoog. Deze route loopt van het Groningse Pieterburen tot aan de Pietersberg in Zuid-Limburg.

Bergen 

Wist je dat je in Zuid-Limburg zelfs bergwandelingen kunt maken? Nee, het zijn niet de Zwitserse Alpen, maar voor fanatieke bergwandelaars bieden ze een leuke uitdaging dichtbij huis. Zo kun je kiezen voor de Dutch Mountain Trail, een wandelroute van 101 kilometer, waarbij je vanaf station Kerkrade naar station Maastricht wandelt en de Nederlandse Seven Summits ontdekt. Snelstromende beken, weides en spectaculaire vergezichten zijn hier gegarandeerd. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een dagtrip naar de Vaalserberg bij het Drielandenpunt in Vaals. Deze ligt 322,5 meter boven NAP. Bergwandeling Vaals van 12 kilometer toont Zuid-Limburg op zijn mooist.

Zuid-Limburg

Maar Zuid-Limburg heeft meer te bieden dan een uniek landschap met prachtige panorama’s. Deze regio staat verder bekend om de tradities, de sfeer en het bourgondische leven. Hier ontsnap je zo aan de dagelijkse sleur. Wist je dat 32% van de wijndruiven in Limburg worden geteeld. Er is zelfs een wijnroute rondom Eys-Wahlwiller, Noorbeek en Voerendaal. In het Heuvelland ontdek je verder tal van galerieën en ateliers. En wat dacht je van de vele kerken, kloosters en kapellen, die als pareltjes verspreid door het landschap liggen. Bezoek het Romeins Kwartier in Heerlen en ontdek onder je voeten Coriovallum; een Romeinse Nederzetting van formaat. 

Citytrip

Zuid-Limburg is ook dé plek waar je volop mogelijkheden hebt voor citytrips. Natuurlijk kun je gaan genieten van het bourgondische leven in Maastricht, maar er zijn nog meer verrassende steden te vinden. Ontdek bijvoorbeeld Heerlen, de street-art hoofdstad van Nederland, waar je interessante musea en architectuur ontdekt als het Glaspaleis en Maankwartier. En in Sittard – één van de oudste steden van Nederland – proef je meteen de sfeer van de rijke historie als je de binnenstad instapt. Vergeet tot slot Valkenburg aan de Geul niet. Met haar unieke mergelgrotten, imposante kasteelruïne en oudste treinstation van Nederland is Valkenburg een trekpleister voor toeristen. 

Kerststad

Wist je dat Valkenburg ook een heus kerstspektakel organiseert van 12 november 2021 tot en met 9 januari 2022. Beleef de magie in het Geulstadje, dat van onder tot boven in kerstsferen is gehuld. 

Fonkelende lampjes, spectaculaire lichtshows, tal van lekkernijen, voorstellingen van het kerstverhaal én een kerstmarkt in de sfeervolle grotten: het is allemaal te vinden in Kerststad Valkenburg. 

Kerstmarkten

Sowieso hoef je voor kerstmarkten niet per se de grens over. Vanaf 26 november tot en met 31 december is het Vrijthof in Maastricht bijvoorbeeld ook in winterse sfeer. Of neem een kijkje in Haarlem (10, 11 en 12 december), op de Country & Christmas Fair in Kasteel de Haar te Haarzuilens (dinsdag tot en met zondag 28 november) of de Royal Christmas Fair aan het prachtige Lange Voorhout in Den Haag (van 9 tot en met 22 december). 

Goei Leven

Liefhebbers van het bourgondische leven, kunnen ook elders in het land van hun vakantie genieten. Het is zelfs het motto van het Land van Cuijk. Hier ervaar je een ‘goei leven’ op ieder moment. Alles wat je nodig hebt voor een ontspannen vakantie – van diverse verblijfsaccommodaties tot vele restaurants en tal van activiteiten – heb je hier dichtbij elkaar. Een bezoek aan de Maasheggen – het oudste cultuurlandschap van Nederland en sinds 2018 UNESCO-biosfeergebied – mag niet ontbreken. En wat dacht je van een bezoek aan plekken waar de historie van ons land zo voelbaar is, zoals het Oorlogsmuseum in Overloon. Of herbeleef de middeleeuwen in Grave; de meest belegerde vestingstad van Nederland, gelegen aan de Zuiderwaterlinie.

Historie

Wie in zijn of haar vakantie het liefst zoveel mogelijk de geschiedenis in duikt, zit in Nederland natuurlijk ook goed. Bezoek bijvoorbeeld Schokland, het eerste Nederlandse monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is een voormalig eiland in de Zuiderzee dat gezien wordt als hét symbool van de Nederlandse strijd tegen het water. Of duik eens verder in de Koloniën van Weldadigheid, waaraan ruim 1 miljoen Nederlanders en Belgen verbonden zijn via hun voorouders. Ontdek het ongelofelijke verhaal van 100.000 landlopers, weeskinderen en paupers, die werden heropgevoed als experiment om armoede te verlichten. De eerste werd in 1818 in Frederiksoord opgericht; daar vind je nu Museum De Proefkolonie. Sinds juli 2021 hebben de vijf koloniën die er zijn ook de status van UNESCO Werelderfgoed.

Kinderdijk

Nog zo’n uniek stukje Nederland vind je in de polders van Kinderdijk-Elshout. Een complex van negentien windmolens zoals in Kinderdijk vind je nergens anders ter wereld. Het ingenieuze systeem van molens en gemalen houdt de grond hier al eeuwen droog, in een constante strijd tussen menselijke slimheid en de kracht van het water. Dat is zo uniek dat het gebied eveneens op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vaar langs de molens, bezoek ze en ervaar waarvoor toeristen uit de hele wereld naar Kinderdijk komen. Dit is sowieso mooi te combineren met een vakantie die in het teken van historie staat; de nabijgelegen Drachtsteden bezitten eveneens over een machtige historie. En wat denk je van een bezoek aan de natuur van de Biesbosch. Nederland heeft zoveel te bieden; één vakantie is niet voldoende.


Ontdek het pittoreske Workum

Eefje Hunia en haar man hebben hun garage met hobbykamer omgetoverd tot Bed & Breakfast De Garaazje in het Friese Workum. In dit historische stadje valt van alles te beleven. Om vervolgens tot rust te komen in de sfeervolle kamer in industriële stijl bij de vriendelijke gastvrouw Eefje.

“Dat Friezen stug zijn, is echt een vooroordeel. Dat hoor ik ook vaak van mijn gasten; ze ervaren dat iedereen zo vriendelijk en attent is. Zelf vind ik het ook heerlijk om gasten te ontvangen en een praatje te maken. Natuurlijk deel ik dan ook mijn tips voor Workum en omgeving. Workum is een pittoresk stadje met oude pandjes, diverse te bezichtigen monumenten en tal van leuke restaurantjes. Vanuit onze B&B sta je zo op het marktplein en aan de Elfstedenroute.

Als je op het marktplein bij de kapper door het steegje loopt, sta je midden in de natuur en heb je een prachtig weidsuitizcht. Via een klein paadje en tal van bruggetjes loop je dan naar de zeedijk. Zo zijn er in de omgeving nog tal van mooie wandel- en fietsroutes te vinden. Een bezoek aan Hindeloopen mag wat mij betreft ook niet ontbreken als je in deze regio bent. Met die kleine karakteristieke huisjes aan het water is het net een klein Venetië.”