Beleef het leven aan de beken, rivieren en waterplassen

Als je in de Achterhoek de slingerende loop van riviertjes volgt, word je keer op keer verrast. Dat komt door de prachtige weidsheid van het landschap, de vergezichten over maisvelden, de koeien in de wei, kleinschalige boerderijen, bossen, veengebieden, sfeervolle dorpen en majestueuze kastelen. Water, natuur en cultuur; het is een perfecte mix voor een dagje uit of een heerlijke vakantie. De Achterhoek heeft het allemaal.

Waarom trekt de Achterhoek zoveel dagjesmensen en vakantiegangers? Er is zoveel te beleven! Beekjes banen zich een weg door het coulisselandschap. Je zult versteld staan van het steeds variërende decor en de vele bezienswaardigheden die de streek te bieden heeft. Wandel langs de oevers of glijdt over het water in een fluisterstille zomp. De schipper vaart je in anderhalf uur door het historische centrum van Zutphen en vertelt onderweg over de stad en de omgeving. Na afloop ga je lekker de stad in om te genieten van de gezellige drukte.

Twee rivieren in de Achterhoek lenen zich bij uitstek voor een- of meerdaagse kanotochten: de Berkel en de Oude IJssel. Ook voor niet geoefende sporters. Beide rivieren zijn door hun geringe stroomsnelheid uitermate geschikt voor de beginnende kanovaarder en voor ouders met jonge kinderen. Bij de stuwen zijn aanlegsteigers gebouwd en er zijn overdraagplaatsen gecreëerd waar je kunt klunen. Langs het water zie je kastelen, watermolens, boerderijen, bossen en weilanden. Je kunt zelfs met de kano de Duitse grens oversteken. Meer onderweg aan om te picknicken of bezoek een oud kasteel, ga naar een museum of struin rond in een van de charmante Hanzestadjes waar tal van restaurants authentieke streekgerechten serveren. Ingrediënten vers van het land en direct van de boer. Zelfs overnachten is een ervaring op zich want in de Achterhoek slaap je in een bijzondere hove, een markant hotelletje of aan het water in een van de jachthavens.

Leuke trekpont

Tussen Lochem en Almen, aan de noordoever van het riviertje de Berkel ligt de Staringkoepel. Dit historische gebouwtje dateert uit de negentiende eeuw en behoorde toe aan Constantia, de dochter van de dichter Staring. Ze liet het herenhuis dat er eerst stond afbreken en van de resten ervan een theekoepel bouwen. Constantia koos daarvoor een mooie plaats: een wat hoger gelegen stuk land aan de rivier de Berkel. Je bereikt de koepel op zeer originele wijze: met een trekpontje over het water. Alleen toegankelijk voor wandelaars! De Staringkoepel maakt onderdeel uit van Fietsroute Staringkoepel. Vanaf de Dochterenseweg vind je nog voor de Boevinkbrug een geelblauw bordje van Natuurmonumenten. Van daaraf leidt een korte wandeling je naar het trekpontje, waarmee je de andere kant van de Berkel kunt bereiken.

Een bijzondere tocht per Berkelzomp

Eeuwenlang voeren schippers met zogeheten zompen vol handelswaar over de Berkel, de rivier die ietsje ten oosten van Eibergen ons land binnenstroomt en bij Zutphen uitmondt in de IJssel. Stichting Berkelzomp heeft vier replica’s gemaakt van dit bijzondere bootje waarmee mooie tochten gemaakt kunnen worden. Onder de titel ‘Beleef de Berkel’ laten enthousiaste schippers hun gasten genieten van de historie van de Berkelscheepvaart en van de prachtige natuur in het Berkeldal. Onder het genot van een hapje en drankje hoor je onderweg over het leven van toen en over de omgeving. Meevaren? Er zijn tochten vanuit Almen, Lochem, Borculo en Eibergen. Het infocentrum ’t Vonder in Eibergen vertelt over de geschiedenis van de Berkelvaart. In Borculo kan in het najaar ook een vaart door het oude stadscentrum worden gemaakt.