Wordt dit het jaar van een bijzondere reis? En als de keuze dan op een land of streek is gevallen, welke highlights mag je dan niet missen? Hieronder de must do’s voor drie bijzondere bestemmingen. 

Antarctica

Must do: zwemmen bij een vulkaan
Stop naast al die dikke truien en sokken vooral ook zwemkleding in de vakantiekoffer. Tussen alle ijsschotsen en sneeuwpartijen kun je namelijk buiten zwemmen op de Zuidpool! En dat zonder Titanic-achtige taferelen. Op 63 graden zuiderbreedte ligt Deception Island, dat de krater van een actieve vulkaan is. Deze barstte voor het laatst uit in 1970, waardoor de gebouwen van de wetenschappelijke basis ter plaatse sindsdien verlaten zijn. Vaar de vulkaankrater binnen door de nauwe opening die Neptune’s Bellows heet en maak een wandeling naar Neptune’s Window voor een uitzicht op de steil naar beneden lopende rotsen aan de buitenkant van de krater. Nu komt het zwemgedeelte: iets verder in de krater bevindt zich geothermisch verwarmd water. Doordat er nog steeds vulkanische activiteit in dit gebied is, kan de temperatuur van het water oplopen tot wel vijftig graden Celsius. Je kunt hier heerlijk zwemmen, wetende dat de omgeving nog altijd steenkoud is.

Must do: het natuurgeweld ervaren bij Paradise Harbour
Wie denkt aan Antarctica, denkt aan massa’s sneeuw en ijs. Een geruststelling: deze highlight kan je niet ontgaan op het zuidelijk halfrond. Maar het natuurgeweld voelen tot in je botten, daarvoor is Paradise Harbour, ook wel Neko Harbour genoemd, een uitgelezen plek. Uit zee rijzen hier torenhoge gletsjers. De heldere witte en blauwe kleuren en vormen doen bijna pijn aan je ogen. Wanneer je hier vaart is de kans groot dat je het ijs hoort kraken en grote brokstukken ijs naar beneden ziet storten. Als een tientallen meters hoge muur van ijs langzaam, maar met een donderend geluid en enorme stofwolk in het water zakt, voel je het schip meedeinen op de vloedgolf. Hier is er geen ontkennen meer aan: je bent op het continent dat Antarctica heet.

IJsland

Must do: bezoek Reykjavik
In ’s werelds meest noordelijke hoofdstad valt het hele jaar door van alles te beleven. Er zijn talloze musea, kunstgalerieën, winkels, bruisende cafés en heerlijke visrestaurants. De stad ligt midden in een uitgestrekt natuurlandschap, door een deel van Reykjavik loopt een rivier waar veel zalm in zwemt. Je kunt hier alle kanten op: van shoppen tot je erbij neervalt, tot badderen in een van de vele thermale buitenbaden. IJsland wordt vooral in de zomer bezocht, maar is juist ook in de winter een bijzondere ervaring. Doordat het in de wintermaanden pikkedonker is, is het beroemde Noorderlicht nog feller te zien.

Must do: op walvissafari
Een kwart van alle walvisachtigen zwemt rond IJsland. Een safari om deze bijzondere dieren te spotten staat op menig wensenlijstje van toeristen. En terecht. Het is een machtig mooie ervaring om een kolossale walvis te zien opduiken vanuit het water naast de boot. Vanuit de oude haven van Reykjavik worden walvissafari’s georganiseerd. Tijdens deze excursies kun je vooral een bezoekje van vinvissen, bruinvissen, bultruggen en dolfijnen verwachten.

Suriname

Must do: de Surinaamse jungle in
Zo’n tachtig procent van Suriname bestaat uit ongerept tropisch regenwoud. Vaar in een typische korjaal (uitgeholde boomstam) over smalle rivieren en geniet van alle flora en fauna om je heen. Dikke kans dat je vergezeld wordt door apen en felgekleurde vogels. Het Centraal Suriname Natuurreservaat is het grootste natuurreservaat van het land met onder meer de Raleighvallen en de Tafelberg. Het reservaat wordt in het noorden en westen begrensd door de Coppenamerivier en in het zuiden door de Zuid- en Lucierivier. Ondanks de rijke begroeiing van het regenwoud, kun je hier vrij gemakkelijk doorheen lopen. De hoge bomen houden het meeste zonlicht tegen, waardoor de bodem is bedekt met een laag dood plantmateriaal. Verwacht tijdens een bezoek aan het jungleachtige binnenland machtige stroomversnellingen, rivieren, bergrichels en heel veel oerbos.

Must do: langs de plantages
In het koloniale tijdperk profiteerden de Nederlanders van de productie van meer dan vijfhonderd plantages in en rondom Paramaribo. Hier werden tropische producten als koffie, suiker, tabak en cacao verbouwd. Als werkkrachten werden slaven uit Afrika gehaald. Voor wie meer wil weten en stil wil staan bij het slavernijverleden is een bezoek aan een van de oudste Surinaamse plantages zeer de moeite waard: Peperpot. Deze voormalige koffieplantage in het district Commewijne is een van de laatste plantages die nog in deels oorspronkelijke staat te bezichtigen is. Op de plantage staan nog koffie- en cacaoaanplant, een oude loods en fabriek, slavenhuisjes en de directeurswoning.