We bezoeken de mooiste nationale parken ter wereld tijdens onze reizen. Maar ben je je eigenlijk bewust van de veelzijdige natuur dichterbij huis? Maak kennis met deze parken in Nederland en België.

Drentsche Aa
Nationaal Park Drentsche Aa wordt het ‘best bewaarde beekdallandschap van West-Europa’ genoemd. Het gebied strekt zich uit vanaf het Paterswoldsemeer aan de noordkant tot en met de bossen van Hooghalen, Schoonloo en Borger in het zuiden. Binnen de grenzen van dit Nationaal Park liggen verschillende dorpen en gehuchten.

Er ligt een uitgebreid netwerk van wegen, fiets- en wandelpaden. Volg de eeuwenoude karrensporen naar grafheuvels, hunebedden en galgenbergen. Het landschap is heel divers met heidevelden en vennen, maar ook uitgestrekte bossen met zandmeren en strandjes. Je vindt er talloze bijzondere planten en dieren. Zo vinden in de Drentsche Aa zes karakteristieke beekvissoorten een leefgebied: Bermpje, Kleine modderkruiper, Serpeling, Rivierdonderpad, Winde en de Rivierprik.

www.drentscheaa.nl

Veluwezoom
Ten Oosten van Arnhem ontdek je het oudste nationaal park van Nederland: NP Veluwezoom. Het telt 5.000 hectare en is onderdeel van natuurgebied De Veluwe. Hier vind je ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en statige landgoederen. Het reliëf is daarbij kenmerkend voor Veluwezoom. Nergens anders op de Veluwe ontdek je zoveel heuvels. Bij mooi weer kun je vanaf de Postbank zelfs tot in Duitsland kijken.

Tijdens je tocht over een van de 350 kilometer tellende paden, is de kans groot dat je wilde zijnen, reeën of herten treft. Ook Schotse hooglanders, IJslandse paarden en een schaapskudde voelen zich hier thuis, net als veel bijzondere planten, vogels en insecten. Wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden – het kan hier allemaal.

www.visitveluwe.nl

Oosterschelde
Een wereld van getij, wind en vooral water – heel veel water – dat vind je in het grootste en natste nationaal park van Nederland. NP De Oosterschelde  in Zeeland is door het wisselende getij steeds weer anders. Waar je bij vloed kunt genieten van het spel tussen wind en water, daar zie je bij eb platen en slikken. Duikers genieten onder water van een enorme diversiteit. In de zomer is een snorkelexpeditie mogelijk.

Dit natuurgebied is rijk aan bijzondere vogels. Je ziet ze niet alleen in de slikken en schorren, maar ook achter de dijken in de inlagen en karrenvelden. Bewonder ze via de kijkschermen, hutten en torens. Je kunt hier ook uitgebreid fietsen of kiezen voor een natuurvaartocht, zoals een zeehondensafari.

w.np-oosterschelde.nl

Kalmthoutse Heide
Op de grens tussen Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen vind je Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. De verscheidenheid aan planten en dieren in dit gebied met een totale oppervlakte van 37,5 km2 is enorm. Het is een heel afwisselend gebied met bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen.

Wandelen, fietsen, paardrijden – het is hier allemaal mogelijk. In het grenspark hebben ze op de Kalmthoutse Heide zelfs een drie kilometer lang pad voor blinden en slechtzienden. Tijdens een strenge winter zit je hier ook goed. Op een aantal vennen is schaatsen toegestaan. En bij sneeuwval kun je langlaufen op het wandelpad rond het Stappersvend (B) en op deNederlandse wandelpaden Haas, Muis, Uil en Vos.

www.grenspark.be

De Hoge Kempen
Net over de grens bij Maastricht vind je Nationaal Park Hoge Kempen; dit Belgische unieke natuurgebied telt meer dan 5700 hectare. Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten en je treft er tal van zeldzame en bijzondere dieren.

Wandelaars zitten hier goed. Het gebied heeft maar liefst 51 lusvormige wandelingen –variërend van 3 tot 14 kilometer die langs de mooiste plekjes in en rond het park leiden. Er is zelfs een langeafstandswandeling van 72 kilometer. Via het fietsroute-netwerk van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland ontdek je dit gebied met de fiets. Voor ruiters en hun paarden lopen er zelfs 140 kilometer ren- en menpaden door het park, waarvan 85% onverhard is. Via de zes toegangspoorten verken je deze gebieden op de wijze die bij jou past.

www.nationaalparkhogekempen.be


Op vakantie naar een land met ongerepte natuur, prachtige wandelgebieden en eeuwenoude steden met cafés vol heerlijke biertjes? België heeft het allemaal. En je kunt er ook nog eens prima in je blootje op vakantie.

Athena heeft 3 naturistenparken.

Athena Ossendrecht ligt aan de uitlopers van het Grenspark de Kalmthoutse Heide. Het park is stil, rustig en bosrijk. Op het terras geniet je van een lekker biertje, je neemt een duik in het zwembad of je gaat heerlijk ontspannen in de sauna. Maar op een half uurtje rijden bevind je je in hartje Antwerpen.

Athena Helios is perfect gelegen om de kunststeden Leuven en Brussel te ontdekken. In de moestuin met kinderboerderij mogen gasten meehelpen en ook oogsten.

Een blote duik in het 25-meterbad is de ideale afsluiter na een dagje citytrippen.

Vlak na het prachtige Malmedy klimt een route via haarspeldbochten het dal uit richting Athena Le perron. Vanop je plek kijk je kilometers ver de vallei in en bij helder weer ben je van de prachtig zonsondergang verzekerd.  Talloze wandel- en mountainbikeroutes voeren je door de Ardense bossen.

Geen tent of caravan, op Athena hebben we een uitgebreid huuraanbod.

Kijk voor meer informatie op:

www.naturisme-athena.org