Hebben jullie een caravan of camper? Dan ben je niet de enige! 1 op de 9 meerpersoonshuishoudens heeft een caravan of camper in bezit, zo blijkt uit cijfers van het CBS*. Ondanks dat we een caravanland zijn, wordt de camper steeds populairder. Er werden vorig jaar ruim 20% meer campers verkocht dan het jaar daarvoor, terwijl het aantal verkochte caravans met 14% steeg.

Camper

98.121. Dat was het aantal campers in Nederland vorig jaar. Grappig om te weten: 78% van al deze campers zijn in het bezit van 50-plussers. Maar wat is de reden dat mensen voor een camper kiezen? We vroegen het campereigenaar Cintha van Marrewijk (49). Al jarenlang gaat zij met haar gezin op vakantie in camper. “Toen we nog in Nederland woonden, waren we in het bezit van een oudje. Onze twee kinderen sliepen bovenin en wij bouwden onze tafel en hoekbank om in een slaapplaats”, vertelt Cintha. “Wat een luxe: tafel uitladen en klaar! Als er iets misgaat onderweg, kun je gewoon gaan slapen, want je hebt je huis bij je.”

Cintha van Marrewijk en haar gezin

“Toen we naar Spanje verhuisden moesten we het een paar jaar zonder doen, maar uiteindelijk vonden we er eentje in Madrid. Sinds 28 juni dit jaar hebben we weer een camper. Wat een genot en wat een lol! Elke vakantie bestaat eigenlijk uit drie vakanties in een. We liggen op het strand, gaan ook even naar Portugal en vervolgens slapen we ergens midden in het bos in de bergen. Waanzinnig.”

Waarom ze liever een camper dan een caravan heeft? “Een camper is net wat luxer, zeker om in te reizen. Je kunt even snel plassen tijdens het reizen”, vertelt ze lachend. “Maar je kunt ook lekker liggen (in de gordel) om tv te kijken. Het is gewoon net iets makkelijker.”

Caravan

Begin 2017 waren er zo’n 438 duizend caravans in Nederland. Een van die caravans staat op naam van Diana Flekken-Smeets (37). Ze kampeert al sinds ze een jaar of 12 is. “Mijn ouders kochten een caravan en daarmee gingen we naar Hongarije, Spanje en Italië. Het waren geweldige vakanties.” Die vakanties wilde ze herbeleven. “Op mijn 26e kochten mijn man en ik onze eerste eigen caravan en sindsdien kamperen we samen. Eerst twee jaar met zijn tweetjes en toen kwamen de kinderen, drie in totaal. Sinds zes jaar hebben we een staanplaats op een camping van april tot juli. We komen daar ieder weekend! In de zomer gaan we dan meestal nog twee weken ergens anders kamperen.”

Wat ze er zo leuk aan vindt? “Je bent altijd buiten. Je zit op een stoel voor je caravan en voelt vrijheid. Dat staat voor ons gelijk aan vakantie. Bovendien is het de meest ideale vakantie met kinderen; ze leggen gemakkelijk contact met leeftijdsgenoten.”

Waarom ze liever een caravan dan een camper heeft? “Een camper lijkt me ook leuk hoor, maar je kan dan niet even snel weg om boodschappen te halen of iets te bekijken. Je hebt meestal geen extra auto bij je. Dat lijkt me een nadeel”, vertelt ze.

Diana Flekken-Smeets en haar gezin

*CBS – driekwart caravans blijkt van 50plusser