Al maandenlang voorpret over de wintersport of toch nog last-minute een chalet geboekt? Check of je aan alles hebt gedacht en vertrek heel ontspannen richting de sneeuw!

Als je met eigen vervoer gaat, mag je één ding – of eigenlijk vier – nooit vergeten, benadrukt Arjen de Graaf van Wintersporters.nl: „Winterbanden!” Behalve dat die voor meer grip zorgen, zijn ze ook verplicht. „Als je in de bergen in Oostenrijk betrokken raakt bij een ongeluk en je hebt geen winterbanden, dan heb je per definitie schuld.” Sneeuwkettingen zijn ook een must, vervolgt de ervaren wintersporter. „En denk aan vignets. In 90 procent van de skigebieden is Oostenrijk heb je die nodig. Je koopt ze bij ieder tankstation aan de grens voor minder dan een tientje.”

Mensen die op het allerlaatste moment besluiten op wintersport te gaan, kunnen materiaal ter plekke te huren, maar ook in Nederland kan je online snel en kosten efficiënt je materiaal huren. „Vaker dan vroeger zijn de leenspullen van zeer goede kwaliteit. Zo vernieuwen ze in Ischgl elk seizoen, zodat wintersporters uitsluitend de beste materialen krijgen.” Is er nog wel voldoende tijd en ben je verknocht aan je eigen spullen, laat dan je ski’s of board waxen en slijpen. „Verstandig om te doen, want je glijdt dan een stuk lekkerder door de sneeuw.”

Reisverzekering

Goed verzekerd op reis geeft een zekerder gevoel. Check als je een doorlopende reisverzekering hebt of er een wintersportdekking bij zit. „Als iets misgaat en je met de ambulance of helikopter moet worden opgehaald, kan dat flink in de papieren lopen.” Hij schudt zijn hoofd: „Die rekening wil je echt niet op je deurmat zien vallen!”

Een indoorlesje op een sneeuw- of rollerbaan noemt de enthousiaste wintersporter een slim idee. „Je verbetert je conditie en techniek en dat werpt zijn vruchten af op de piste. Je moet uit zo’n vakantie halen wat erin zit, het is zonde als je na twee dagen al helemaal kapot bent.”
En zorg verder natuurlijk voor zaken als goede kleding, een skibril en een helm. „Vaak vergeten mensen de kleine dingen mee te nemen, zo vergeet ik zelf altijd lippenbalsem en zonnebrand. Elk jaar weer!” lacht hij. „Best wel essentieel als het zonnetje schijnt.” Tenslotte het advies je van tevoren géén zorgen te maken ‘of er wel voldoende sneeuw valt’. „Die sneeuw valt echt wel eind december en begin januari. Veel wintersportplezier!”