We laten onze eigen toeristische trekpleisters massaal links liggen. Van alle mensen die de Hollandse hotspots jaarlijks bezoeken, heeft slechts 20% de Nederlandse nationaliteit. Lifestyle blogger Daisy Scholte reisde 365 dagen lang door Nederland en ontdekte dat ons land zoveel moois te bieden heeft.

“Weet je wel hoe leuk het is om in eigen land te reizen?”, vertelt Daisy opgetogen. “Toeristische attracties zijn er niet zomaar; ze bergen een schat aan historie en vertellen de geschiedenis van ons land, maar ook hóe en waarom onze huidige maatschappij is ontstaan. Alle informatie die ik heb opgedaan tijdens mijn rondtocht door Nederland heeft mij ontzettend verrijkt.”

Ooit gehoord van Schokland? Dit stukje land lag in de negentiende eeuw nog middenin de Zuiderzee en de mensen woonden er op terpen, ofwel kunstmatige heuvels om bij hoogwater geen natte voeten te krijgen. “Moet je voorstellen, hoe verzin je het om op een mini-eilandje te gaan wonen?”, aldus Daisy. “Als het land ondergelopen was vanwege vloed, verplaatste men zich van terp tot terp via loopbruggen. Die waren zo smal dat tegenliggers elkaar letterlijk moesten omhelzen om vervolgens om elkaar heen te draaien. Mooi verhaal toch!”

Echte eyeopener is volgens de blogster de stad Arnhem. Vandaag de dag een internationale broedplaats voor Nederlands modetalent en tevens bekend vanwege Burgers Zoo. Maar Arnhem was ook de plek van waaruit de geallieerden Duitsland wilden binnendringen om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. De stad is echter omringd door water en bruggen wat de doorgang vrijwel onmogelijk maakte. Twee dagen van hevige gevechten volgden. De bewoners van Arnhem moesten de stad ontvluchten en 1700 geallieerde soldaten sneuvelden. “In het Airborne Museum een kwartiertje buiten de stad heb ik letterlijk ondervonden hoe dat moet zijn geweest”, vertelt Daisy. “De zogeheten Airborne Experience is een ondergrondse ruimte waar op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem is nagebootst. Het zet al je zintuigen op scherp want je waant je letterlijk middenin de strijd! Een ervaring die mij sprakeloos liet want de hoopvolle slag liep uit op een drama met de Hongerwinter tot gevolg. De Slag om Arnhem bleek letterlijk een brug te ver.”

Doe als Daisy en bezoek de topattracties van Nederland. Of waag in ieder geval eens een bezoekje aan een lokale hotspot bij jou in de buurt. In de verste uithoeken van Nederland zijn bijzondere plekken te bezoeken die maken dat je een ervaring, kennis en beleving rijker bent. Op 31 oktober maakte Daisy Scholte haar laatste trip door Nederland. Maar haar reislust gaat door op haar website.

Wist je dat?

Airborne Museum Buitenplaats Hartenstein was tijden de Slag om Arnhem in september 1944 het hoofdkwartier van de Britten. In 1978 werd het Airborne Museum (foto rechts) ‘Hartenstein’ hier gevestigd en geopend door de voormalige bevelhebber generaal-majoor Roy. E. Urguhart.