Geniet je van een cruisevakantie, dan zie je veel landen binnen korte tijd en heb je een luxe verblijfplek. Toch is het beeld van cruisevakanties niet louter positief. Veel mensen denken dat het vooral voor senioren bedoeld is. Niets is minder waar, volgens deze fervente cruise vakantiegangers.

Elizabeth Pilat (33) was 26 toen ze voor het eerst op cruise ging en is inmiddels vier keer geweest. De vijfde staat gepland: in november gaat ze op een transatlantische cruise van 14 dagen met 400 ondernemers uit diverse landen. “Dit is een cadeau aan mezelf, omdat ik bijna hersteld ben na een periode van ziek zijn”, vertelt ze.
Ook Jeanet Bathoorn (52) is dol op cruisevakanties. Ze is naar eigen zeggen ‘absoluut verslaafd aan transatlantische cruises’. Inmiddels heeft ze er al zes cruisevakanties op zitten en staat de zevende gepland voor november 2019. “Mijn favoriete bestemming is de oversteek van het koude Europa naar de warme Cariben, met als hoogtepunten Saint Lucia en Barbados”, vertelt ze. “Alhoewel, een dag Curaçao of Aruba is ook geweldig. Op Antigua heb ik de laatste keer een helikoptervlucht gemaakt naar Montserrat (een ander eiland), onvergetelijk!”

Visum

Beide vrouwen zijn vanaf hun eerste cruise verkocht. “De eerste cruise die ik deed was in 2011, samen met mijn schoonzusje”, vertelt Elizabeth. “Er ging een wereld voor ons open! Wat een prachtig avontuur. We bezochten in 13 dagen 11 steden, genoten van alle faciliteiten en het overheerlijke eten. Thuis vertelde ik razend enthousiast over deze manier van reizen. ‘Je hoeft maar één keer je koffer uit te pakken, maar ziet heel veel verschillende plaatsen’. Mijn vriend was aanvankelijk minder enthousiast, maar eind 2012 wist ik hem te overtuigen. Samen gingen we met een cruise naar het Caribisch gebied. We stopten op Curaçao, Aruba en Bahama’s. Na deze week was mijn partner er ook weg van. Vooral het lekker eten trok hem over de streep. We lieten ons iedere avond verrassen en gingen voor vier gangen.”

Fijn aan cruisen

“Het meest fijn aan cruisen vind ik de volledige ontzorging is en het loskomen van thuis”, vertelt Jeanet. “Daarbij is de oversteek erg indrukwekkend. De impact van de oceaan is niet te beschrijven. Zeven dagen alleen maar water om je heen, doet iets met je. Tot rust komen, tijd voor diepgaande gesprekken, boeken lezen, schrijven, mijmeren op een bedje bij het zwembad. En echt álles wordt voor je gedaan.”
Als zelfstandig ondernemer, is er voor Jeanet nog een ander voordeel. “Het is de perfecte combinatie van reizen en werken. Nooit heb je gedurende het jaar zoveel tijd om aan een plan of strategie te werken.”

Personeel op een cruiseschip

Op een groot cruiseschip verblijven gemiddeld zo’n 5000 mensen. Hoeveel personeel je dan nodig hebt? Zo’n 2000 mensen. Deze mensen vervullen allerlei verschillende rollen. Want, zoals al blijkt uit het verhaal van Jeanet, word je als gast tijdens zo’n cruisevakantie compleet ontzorgt. Personeel aanwezig op het cruiseschip:

 • Kapitein
 • Technisch personeel
 • Barmannen en barvrouwen
 • Bediening voor het restaurant
 • Kamermeisjes
 • Schoonheidsspecialisten/masseurs/kappers
 • Fitnessinstructeurs/badmeesters
 • Entertainment als: casinopersoneel, zangers, fotografen en dansers

Cijfers

 • In 2017 boekten 110.000 Nederlanders een Cruisevakantie, een stijging van 6% t.o.v. 2016
 • Nederlanders cruisen gemiddeld 9.2 dagen
 • De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse cruisepassagier is 53 (2017)
 • In Europa komen de meeste cruise vakantiegangers uit Duitsland
 • ‘Harmony of the seas’ is het grootste cruiseschip ter wereld. Het is 362 meter lang, 47 meter breed en kan 5.475 passagiers huisvesten. Het schip weegt 227.000 ton en de gemiddelde snelheid is 40 km/u.

Top 3 cruise bestemmingen van Nederlandse vakantiegangers

 1. De Middellandse zee is de populairste cruisebestemming van de Nederlandse Cruisereizigers (27.000 bezoeken in 2017)
 2. Noord-Europa is een goede nummer 2 met 23.000 bezoeken in 2017
 3. Cariben/Bahama’s/Bermuda – 22.000 bezoekers in 2017 (stijging van 28% t.o.v. jaar ervoor

*Cijfers van Cruise Line International Association