Natuurliefhebbers hoeven niet ver te reizen; Nederland telt maar liefst 21 Nationale Parken en vele andere, diverse natuurgebieden. Plekken die je met kinderen perfect kunt ontdekken, want ons land telt meer dan 250 speelbossen en familiewandelingen. Deze heeft Tikva Looijen van Gezin op Reis allemaal in een boek verzameld.

De Nederlandse natuur is een walhalla voor kinderen; door het hele land zijn speelbossen en natuurspeeltuinen te vinden. “In Zuid-Holland heb je zelfs hele speelpolders. Maar qua aantal springen Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant er echt uit. Staatsbosbeheer en OERRR-activiteiten vind je door het hele land, net als kabouterwandelingen.”

De Maashorst

“Een kleine regio die er uitspringt is De Maashorst in Noordoost-Brabant. Daar heb je twee hele toffe speelbossen met een enorme das in het ene en een slapende reus in het andere bos. Voor jonge kinderen hebben ze daar de avontuurlijke wandelroute het Docus de Das pad. In Brabant hebben ze daarnaast de Vossenstreken-app, waarbij ze heel veel wandelingen kindvriendelijk hebben gemaakt met speurtochten en quizjes.”

Veluwe

Ook de Veluwe heeft ontzettend veel te bieden voor gezinnen met kinderen. “Kijk bijvoorbeeld naar de Uitkijktoren Kootwijkerzand. Het is daar ontzettend mooi en veel kinderen klimmen graag zo’n toren op om het uitzicht te bewonderen. En wat te denken van het oude radiogebouw Radio Kootwijk. Helaas is er geen speelbos of belevingsroute in de buurt; die spot je dan weer wel op Landgoed Schovenhorst. Daar kunnen de kinderen spelen en kun je ook de bostoren in. Dat is echt vet! Ga je met de hele familie op avontuur, bezoek dan zeker ook het arbotoreum en bekijk de oude bomen. Het tijdkijkerpad op de heide van Ermelo en het Indianenbos zijn ook aanraders. Of je gaat naar Oud Groevenbeek met speelnatuur van OERRR. En ook in Epe zijn drie toffe routes te vinden.”

Met familie

Maar wat als je zo’n natuurgebied met de hele familie wil ontdekken. “Natuurlijk is een blotevoetenpad leuk voor een keertje, maar de meeste opa’s en oma’s lopen liever niet over paaltjes in het water. Gelukkig zijn er ook verschillende opties te vinden, waarbij de volwassenen de normale route lopen en de kinderen zich vermaken met alles wat ze onderweg tegenkomen. Dat kan bijvoorbeeld tijdens de familieroute uitzichtpunt Schaapskooi Veluwezoom in Rheden. Je kunt dit uitbreiden met een stukje over de Postbank. Erg leuk voor de hele familie. Zij genieten van al het moois om hun heen – zeker als de heide in bloei staat – terwijl de kinderen schapen kunnen kijken en zich kunnen uitleven op de speeltoestellen.”

Sabeltandtijgerspoor

Een ander voorbeeld van een route die je met de hele familie kunt wandelen is Het Sabeltandtijgerspoor in het Hunzebos bij Exloo, Drenthe. “Dat is een aanrader voor kinderen vanaf een jaar of vijf. De wandeling is officieel 2,5 kilometer; al kwamen wij – met het wandelen vanaf de parkeerplaats en het extra spelen – op 4 kilometer uit. Dat is goed te doen voor kinderen van die leeftijd. Je kunt daarnaast ook kiezen voor de Tijdreisroute Leewal van 7,5 kilometer. Via de app De Hondsrug Hunzbosroutes komen deze routes extra tot leven met opdrachten en animaties. In Drenthe zijn verder het Ipadweg belevingspad en het Roekpad in Echten aanraders.”

Nationale parken

Maar ook in de natuurgebieden zonder speeltoestellen is van alles te beleven voor het hele gezin. “Ik vind zelf de Loonse en Drunense duinen ook echt heel erg mooi. Er zijn daar genoeg bomen om op te klimmen. Een speelbos of familiewandeling is dan echt een extraatje, die hebben ze bijvoorbeeld in Nationale Parken als Sallandse Heuvelrug, Meinweg en De Maasduinen. Alde Feanen heeft ook toffe rugzakroutes, maar die zijn erg gericht op wateractiviteiten. Kortom: er valt volop te ontdekken in eigen land.”

www.gezinopreis.nl