Proost op het leven tijdens het Oktoberfest in München. Ontdek tradities langs de Rijn en de Moezel tijdens de plaatselijke wijnfeesten. Kom helemaal in de kerstsfeer tijdens één van de vele markten. En wat dacht je van het Duitse carnaval of een traditioneel oogst- of schuttersfeest. In Duitsland ervaar je het goede leven tijdens tal van festiviteiten. Waar kies jij voor?

Kerstmarkt

Glühwein, peperkoek en verse gebrande amandelen; op een kerstmarkt in Duitsland mogen ze niet ontbreken. Al in november ontdek je de eerste pleinen vol sfeervol verlichte kramen. Wist je dat ze al sinds 1434 een kerstmarkt organiseren in Dresden; het is daarmee de oudste van het land. In Berlijn vind je maar liefst 26 verschillende kerstmarkten, met klassiekers op de Alexanderplatz en de Gerdarmenmarkt of het sprookjesachtige Schloss Britz.

Dichterbij de Nederlandse grens zijn ook tal van mogelijkheden. Denk aan Düsseldorf, die misschien wel het drukst bezocht is. Net als in Berlijn ontdek je hier verschillende themamarkten, zoals de Engelchenmarkt – met veel goud en engelen – en de Sternchenmarkt vol kerststerren. In Aken – net over de grens bij Maastricht – vind je juist een knusse kerstmarkt waar je de koekspecialiteit Akener Printen kunt proeven. Ga je echt voor een winterssprookje én wil je shoppen, zet dan een bezoek aan CentrO Oberhausen op je wensenlijstje. Naast het grootste winkelcentrum van Europa – dat natuurlijk volledig in sfeer ingericht is – verschijnt ook een mooie kerstmarkt. 

Carnaval

Liefhebber van carnaval én wil je eens wat anders, ga dan de sfeer opsnuiven over de grens. In de regio Frankfurt Rhein-Main wordt dit wel het vijfde seizoen van het jaar genoemd. Traditioneel gezien vinden de optochten plaats op maandag of te wel Rosenmontag. De optocht in Keulen is de grootste van Duitsland. Misschien heb je ‘m wel eens op tv gezien. Wat daarbij opvalt: de enorme hoeveelheden snoep en kleine geschenken die van de praalwagens worden gegooid. 

Wijn

Langs de Rijn en de Moezel worden vanaf half juni tot begin oktober tal van wijnfeesten georganiseerd. Verschillende activiteiten staan gedurende die tijd op het programma. Denk aan kleurrijke optochten door versierde straten, diverse markten met proeverijen en muziek. In bijna iedere plaats wordt daarnaast een wijnkoningin of -prinses gekroond. In Winningen aan de Moezel ontdek je het oudste wijnfeest van Duitsland. En in Bernkastel-Kues kwamen voor corona zelfs zo’n 250.000 wijnliefhebbers naar het Wijnfeest van de Midden-Moezel. Tijdig een accommodatie reserveren is dan aan te raden. 

Traditie

Sowieso staan er in Duitsland best wat traditionele feesten op het programma. Denk dan aan oogst- en schuttersfeesten. De meeste oogstfeestdagen vinden plaats rond de 1e zondag van oktober; dan is het namelijk Erntedanktag – de dankdag voor het gewas. Wat je kunt verwachten: veel eten, drinken, muziek en vooral gezellig bij elkaar zijn. Van mei tot en met september vinden al eeuwenlang schuttersfeesten plaats.. Wil je zo’n traditioneel Schützenfest meemaken; bezoek dan het Sauerland. Daar behoort dit echt nog tot één van de hoogtepunten van ieder dorp. Ieder wil daar graag de schutterskoning worden. 

Oktoberfest

Het Oktoberfest in München is uitgegroeid tot het grootste volksfeest ter wereld. Jaarlijks bezoeken meer dan vijf miljoen mensen dit bierfestival dat 2,5e week duurt. Het is inmiddels een diepgewortelde traditie, die in 1810 begon om het huwelijk van de Beierse kroonprins Ludwig en prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen te vieren. Alles draait tijdens dit festijn om saamhorigheid en het leven vieren. Op de Wiesn – het Oktoberfest-terrein – staan veertien grote en veel kleinere biertenten. Maar er zijn natuurlijk ook versnaperingen te vinden. En vergeet de kermis niet. Over je outfit hoef je je geen zorgen te maken; dat wordt natuurlijk de traditionele lederhose voor mannen en een dirndl voor dames.