Kies daar de meest bijzondere dan maar eens uit… We schakelen daarom zes reisreporters in.

Nick Rookhuijzen
reizen-met-de-trein.nl

“Zwitserland springt er voor mij uit. Treinreizen is daar door het goede netwerk eenvoudig. Langzaam zie je het landschap om je heen veranderen. Een reis door de Alpen is het mooiste dat er is: hoge bergen, schitterende vergezichten en helderblauwe meren wisselen elkaar af. Met de Grand Train Tour of Zwitzerland doorkruis je heel het land en zie je de mooiste plekjes. De middeleeuwse stad Fribourg is prachtig. De Bernina Express van Chur naar Tirano (Italië) is ook een aanrader. Van hoge bergmassieven tot mediterrane landschappen; je ziet het allemaal. Koop een Swiss Travel Pass en je ontdekt het allemaal. Niet alleen per trein, maar ook per boot en bus.”

 

Edwin Hagenouw
mountainreporters.com

“Noorwegen is voor mij de perfecte mix van natuur, cultuur en bijzonder gastvrije mensen. De belangrijkste fjorden, skigebieden Trysil en Hemsedal, Noord-Noorwegen – we waren er allemaal. De Lofoten zijn erg populair, maar wij hebben het meest genoten van de puurheid en rust van Senja en de Vesteralen. Bezoek populaire plekken – zoals de Lofoten en Preikestolen – in het najaar dan kun je hier écht genieten. Het plaatsje Rundhaug aan de rivier Malselva zou ik het liefst geheim houden; we hebben daar een relaxte tocht van een paar uur over de rivier gemaakt in een raft. Naast de oogverblindende natuur heeft Noorwegen super vriendelijke inwoners. Ze zijn het gelukkigste volk ter wereld en delen dat graag met anderen.”

 

Nancy Claus
wildernesscoffee-naturalhigh.com

“IJsland is een geologisch wonderland. Een unieke combinatie van vulkanen, gletsjers, stomende velden met geothermale bronnen, watervallen en knoestige bergen in hallucinerend groene tinten. En dé beste plek ter wereld om op het noorderlicht te jagen. De Ring Road is één grote aaneenschakeling van spectaculaire landschappen. Neem hier echt je tijd voor; één week is veel te kort. Bezoek de hete rivier bij Hveragerði, de stomende Kerlingarfjöll vallei of daal af naar de magmakamer van de (niet meer actieve) Þríhnúkagígur vulkaan. De kraterwand is een kaleidoscoop van kleuren en bizarre vormen. Mijn persoonlijke favoriet is het eilandje Vestmannaeyjar dankzij de spectaculaire natuur, bijzondere geschiedenis en beroemde puffins.”

 

Elisa van Velzen
flitterfever.com

“Nieuwe bestemmingen kunnen vaak niet tippen aan het gevoel dat Ierland mij geeft. Ik ga er het liefst jaarlijks heen. Als het er minder zou regenen, zou ik verhuizen – grap ik wel eens. Ik houd van de gezellige sfeer in Ierse pubs, waar je trouwens voordelig kunt eten. Ierse mensen zijn super vriendelijk. Maar het land is ook echt adembenemend mooi. Zeker natuur- en cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Blijf daarbij niet te lang in Dublin hangen. Het echte Ierland vind je vooral op het platteland. Mijn favoriet is Connemara, waar je fantastisch kunt wandelen, fietsen en paardrijden. Ook de Aran eilanden zijn prachtig. De Wild Atlantic Highway is een aanrader!”

Tikva Looijen
gezinopreis.nl

“De Balkan springt er voor mij echt, vanwege de combinatie tussen natuur, strand en gezellige steden. Het is er nog niet overlopen door toeristen, betaalbaar en er hangt een fijne sfeer. Hou je wel op de vlakte als men begint over geschiedenis of religie en lees je in. Maak minimaal één mooie wandeling in één van de parken, zoals 7 Rila Lakes in Bulgarije, Matka Canyon in Macedonie en het Zabljak NP in Montenegro. Bezoek ook een bruisende stad, zoals Sofia, Belgrado, Sarajevo of Skopje. Die steden zijn echt een mix van historie en leuke terrasjes, goede restaurants en hippe jeugd.”

 

Manon van den Heuvel
manonvandenheuvel.com

“Ik sta in Spanje keer op keer versteld van de toegankelijkheid van het land. Dit jaar hebben we zelfs een roadtrip gemaakt langs Barcelona, Roses en Biescas in de Spaanse Pyreneeën. Bij bezienswaardigheden zijn op de meest bijzondere plekken liften te vinden. De bevolking is erg behulpzaam. Ze renden bij een kasteeltje midden in Valencia zelfs naar buiten toen ze me zagen aarzelen. Het meest mooie vond ik het uitzicht op Cap de Creus. En niet alleen dat. Op deze steile berg was zelfs een invalidenplaats en -toilet. De eerste keer op reis met rolstoel; dan heb je in Tenerife absoluut een onbezorgde vakantie.”