’Winterwonderland’ is weliswaar een cliché, maar toch echt de perfecte benaming voor Fins Lapland. Het landschap boven de poolcirkel is wit zover het oog reikt. Alles ligt onder een dik pak sneeuw. Geen boomtop, tak, huis of zelfs maar een elektriciteitskabel blijft onbedekt. Fins Lapland, één groot winterwonderland

Rendier

Het rendier is hét icoon van Lapland, het meest noordelijke gedeelte van Finland. In deze streek, die begint vanaf de poolcirkel, is het aantal rendieren ongeveer gelijk aan het aantal mensen. De telling staat op 34.567 rendieren om precies te zijn. Een vakantietripje hier kan dus niet zonder een ritje op de arrenslee. Een mooie ervaring maar vooral een populaire manier om dichter bij de natuur te komen.

De rendiersafari is niet alleen een ecovriendelijke vakantieactiviteit, maar tevens een culturele ontmoeting met de aloude tradities van Lapland. De slee getrokken door het nationale volksdier is immers dé manier waarop de oorspronkelijk bewoners van het land, de Sámi, zich verplaatsten. Een ritje door de natuur is dan ook niet zozeer een aardigheidje van de opkomende toerisme-industrie in Finland: een rendiertocht heeft eerder iets van een spirituele reis. Glijden door een besneeuwd bos in een houten slee is gewoonweg magisch en staat garant voor een heerlijk dagje buiten.

Temperaturen variëren van rond het vriespunt tot wel -30 graden Celsius. Maar wie zich goed warm aankleedt zal niet hoeven kleumen. Desalniettemin is een activiteit in de wilde wildernis van Lapland het beste af te ronden met een bezoek aan de Finse sauna. De meesten liggen aan het water en het is de bedoeling drie keer tien minuten binnen te zitten en tussendoor in een ijswak te springen. Tergend koud, maar een ware sensatie! Finnen kunnen niet zonder deze gezonde vorm van zelfkastijding. Het heeft ervoor gezorgd dat ze sterk en weerbaar zijn tegen extreme temperaturen.

Poollicht

Ondanks de kou hangt er ook zodra de zon onder is een sprookjesachtige sfeer over het landschap. De poolnacht is niet donker, want het indirecte licht van de zon en maan tegelijk zorgen voor een mysterieus blauw licht. Dat is het licht Kaamos. Het is dus een misverstand dat het altijd donker is gedurende de wintermaanden in Lapland. Integendeel zelfs, de kans om het noorderlicht waar te nemen is goed aanwezig van oktober tot medio februari omdat de nachten heel lang zijn. De diepste winter is dan ook niet alleen een aantrekkelijke reisperiode door de unieke natuurverschijnselen en sprookjesachtige omgeving, maar ook vanwege de gezellige, knusse sfeer. Het is de periode van kaarsjes en kampvuren. Van bevroren bomen en oorverdovende stilte.