Een ideale uitvalsbasis voor een wintersportvakantie gecombineerd met lekker eten en een beetje après-ski, is het rustieke Franse dorpje Châtel. Gelegen tegen de grens met Zwitserland vind je hier het beste van beide landen. De stijlvolle Zwitserse dorpen Morgins en Champéry liggen op korte afstand rijden en de verbinding met andere Franse gebieden als Avoriaz en Morzine biedt mogelijkheden voor lange dagtochten.

Jaarlijks trekt het gebied Portes du Soleil, een van de grootste skigebieden ter wereld, een grote stroom Nederlandse toeristen. Naast het lekkere eten uit de streek komt het merendeel voor de 293 pistes die zich een weg slingeren door een wilde en ongerepte natuur. En dat hoeft niet duur te zijn. Want Châtel en omgeving zijn een stuk goedkoper dan andere Franse skioorden. Dat komt omdat het vrij laag ligt en je best een eindje moet toeren om op de hoger gelegen pistes te komen.

Wie zo snel mogelijk naar de toppen op 2000 meter wil, kan het beste de stoeltjesliften van ‘Pré la Joux’ nemen. Vanaf hier ben je binnen een half uur de hoogte in; daar waar de betere skiërs zich scheiden van de beginnelingen. Toch is er een mooie afwisseling tussen zwarte, rode en blauwe pistes en kunnen ook de kleintjes goed meekomen. Houd je koters alleen wel uit de buurt van de zogeheten zwarte muur helemaal bovenaan piste ‘Chavanette’. ‘Le mur suisse’ is zó schrikbarend steil, dat zelfs stoer uitziende durfals in fluorescerende pakken zich eerst mentaal voorbereiden alvorens de diepte in te storten.

Panorama

Als je het risico niet wilt nemen kun je neerstrijken op de dikke rode ligstoelen bij het traditionele eethuisje op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Een ideale plek voor een panorama-view of om even een dutje te doen. Overigens kun je ook gewoon met de stoeltjeslift afdalen naar het Zwitserse skigedeelte. Zo kun je toch zien hoe de veelbesproken piste er uitziet én natuurlijk meteen foto’s nemen van familie en vrienden die wel het lef hadden de extreme bugels te nemen.

Is al dat opgefokte gedoe niks voor jou en zit je liever een beetje in het zonnetje met een stukje kaas? Sla dan af bij de piste ‘Les Lindarets’ naar het gehucht Ardens. Dit lieflijke bergplaatsje staat onder de lokalen bekend als ‘het geitendorp’. In de zomer leven er om precies te zijn honderd berggeitjes. Deze plek moet je écht weten hoor, anders ski je er zo voorbij. Maar na een ochtend skiën is het de ideale plek voor een lunch, om daarna even lekker onderuit te zakken in een ligstoel waar de terrassen vol mee staan. Probeer zeker eens de lokale delicatessen met als absolute must de welbekende Abondance-kaas. De receptuur dateert uit de vijfde eeuw, toen het Savoye-gebied in handen was van de Bourgondiërs uit het noorden. De ruim achthonderd Abondancekoeien (ook wel zwartebrilkoe genoemd vanwege de donkere kringen rond de ogen) die vandaag de dag in de weilanden grazen hebben een reputatie vanwege hun bijzonder lekkere melk waarmee de bergkaas wordt geproduceerd. De veertig boerenfamilies in het gebied houden de traditie hoog van generatie op generatie. Als je even een dagje geen zin hebt om te skiën kun je een van de boerderijen bezoeken en aanschuiven voor een dikke boterham met verse bergboter en bosbessenjam, een plak gerookte worst en een goed stuk kaas afgesneden met een traditioneel Opinelmes.

Het passen van snowboardschoenen

Snowboardschoenen zitten de eerste keer eigenlijk nooit direct lekker. De juiste maat kan heel erg strak en krap bij de tenen aanvoelen als je niet in de “snowboard positie” staat. “Veel mensen denken daarom dat ze hun boots te klein hebben gekocht en willen direct ruilen voor een grotere maat, terwijl de schoenen eigenlijk precies goed zitten”, aldus Jeroen Blankevoort van snowboardwinkel revert95.nl. Belangrijkste tip: simuleer een snowboard stance. “Zet beide voeten iets uit elkaar en houd je schouders boven je knieën. Flex de schoen naar voren en naar achteren en verplaats je gewicht een paar keer van links naar rechts. Je wilt dat de schoen strak om je voet zit terwijl je voet ontspannen is. Let er vervolgens op dat je hiel zo goed mogelijk vast blijft zitten en er geen drukpunten ontstaan. Wanneer je veel druk zet kan je hiel altijd iets omhoog komen, maar hoe minder dat kan hoe beter.” Houd daarna de schoenen een tijdje aan. Blankevoort: “De binnenschoen zal als hij iets warmer is geworden alweer iets anders aanvoelen dan toen je hem net aantrok. Je wilt dat je tenen net de voorkant kunnen raken als je recht op staat, zodra je dan door je knieën in een actieve houding gaat staan moeten ze net van de voorkant loskomen. Rondom je voet wil je geen loze ruimte hebben waardoor je er in zou kunnen gaan schuiven, hij mag strak om je voet zitten. Houd er ook rekening mee dat de liner van een nieuwe schoen nog wat uit kan rekken.” Wil je zeker zijn van de juiste snowboardschoen, ga dan naar hun fysieke winkel.