Reizen is heerlijk. Het verrijkt je geest en geeft je de ruimte om weer op te laden. Maar wat als jij er tussenuit wilt en je vrienden zijn druk? Of als jij naar een ver land wilt, maar je partner liever dichtbij huis blijft? Thuisblijven dan maar? Dat is eigenlijk zonde. Ook alleen kun je namelijk prima op vakantie.

Wim Dictus

Wim Dictus (61) is alleenstaand en reist het liefst alleen.
‘Doordat ik als freelance muzikant werk, kan ik er vrij gemakkelijk even tussenuit. Het afgelopen jaar ben ik in mijn eentje in Wenen, Barcelona, Sevilla en Cordoba geweest. In het verleden heb ik ook verdere reizen gemaakt in mijn eentje, naar Colombia en Cuba bijvoorbeeld. Het liefst reis ik naar Spaanstalige landen, vanwege de muziek, maar ook omdat ik de taal spreek. Ik ben sinds kort weer vrijgezel, maar toen ik een relatie had reisde ik ook het liefst alleen. Ik vind het heerlijk als ik op reis met niemand rekening hoef te houden. Onderweg trek ik meestal niet op met andere Nederlandse reizigers, eerder met de locals. Het leuke aan alleen reizen is dat je meer openstaat voor nieuwe ontmoetingen.’

“HET LEUKE AAN ALLEEN REIZEN IS DAT JE MEER OPENSTAAT VOOR NIEUWE ONTMOETINGEN”

Fieke Livius

Fieke Livius (51) is alleenstaand en moeder van twee kinderen van 14 en 16. Ze is al twee keer op singlereis geweest.
‘De afgelopen twee jaar ben ik via een georganiseerde reis met een groep singles op wintersport geweest. Niet omdat ik per se leuke mannen wilde ontmoeten, maar omdat ik ontzettend veel zin had om weer eens te skiën. Vroeger deed ik dat wel eens samen met een aantal andere gezinnen, maar ik had juist zin om zonder de kinderen weg te gaan. Mijn vrienden waren er niet voor te porren, dus toen heb ik me voor een singlevakantie ingeschreven. Dat beviel zo goed dat ik het afgelopen winter weer heb gedaan. Ondanks dat alle deelnemers single zijn, is mijn ervaring dat er helemaal geen datingssfeer hangt. Het is gewoon een leuke groep gelijkgestemden die dezelfde activiteiten willen ondernemen. In de zomer ga ik altijd met de kinderen op vakantie en ik ga ook geregeld weg met vrienden. Die singlereizen zie ik als een leuk extraatje.’

“HET IS GEWOON EEN LEUKE GROEP GELIJKGESTEMDEN DIE DEZELFDE ACTIVITEITEN WILLEN ONDERNEMEN”

Nicolette Kosterman-Delmee

Nicolette Kosterman-Delmee (45) is getrouwd. Voordat ze vijf jaar geleden haar partner ontmoette, ging ze geregeld op groepsreis.
‘Toen ik nog single was, wilde ik wel wat van de wereld zien. Mijn vrienden hadden echter meestal geen tijd om met me mee te gaan. Daarom ben ik vier keer op groepsreis geweest, naar Java en Bali, Kenia en Tanzania, Brazilië en Argentinië en de laatste keer naar Thailand. Één keer heb ik een vakantie in mijn eentje geboekt, naar Bali. Maar dat was niks voor mij. Ik ben er niet goed in om alleen dingen te ondernemen, ik vind het al snel gedoe en bovendien niet zo gezellig. Een nadeel van groepsreizen is dat het reisschema vaak heel druk is. Er is weinig ruimte voor ontspanning, terwijl ik een dagje relaxen bij het zwembad zo nu en dan ook wel fijn vind.’