Portugal, Spanje en Griekenland – het zijn stuk voor stuk landen waar we graag heen gaan. Maar hoe geniet je nu optimaal van deze landen. We vroegen het drie locals, die tevens Nederland heel goed kennen.

Manuela Correia (Portugal)
“Wil je het echte Portugal ontdekken, meng je dan onder de bevolking. Ga in een plaatselijk restaurant eten. Bestel het meest bekende gebakje in Portugal: de Pastel de Nata. Ook Frango Piri Piri (kip piri piri), Bitoque (dunne gegrilde biefstuk met spiegelei) of Caldo Verde (typisch Portugese soep) zijn aanraders, net als stokvis en sardientjes. Vraag in een taverna in een klein dorp om Portwijn, Vinho Verde (groene wijn), Ginginha (een zuur kersendrankje), Licor Beirão (nationale likeur) of Aguardente (brandewijn). Dan drink je echt lokale drankjes.

Als je Portugal echt wil ontdekken loop dan door de wijken Alfama en Bairro Alto in Lissabon en luister naar de fado – waar Portugezen heel trots op zijn – in de vele restaurants. Bezoek in Porto porthuizen en neem een kijkje in boekwinkel Livraria Lello, sluit af met een concert in Casa da Musica. Pak vanuit Porto de trein naar Pocinho langs de Douro-vallei. Hier kun je met een vissersbootje door de vallei varen en geniet van authentieke Trás-os-Montes. De prachtige dorpen en eindeloos glooiende velden met kurkeiken en olijfbomen van de Alentejo zijn ook de moeite waard. Universiteitsstad Coimbra heeft prachtige gebouwen. Maar ook het grootste natuurpark van Portugal – Nationaalpark Peneda-Gerês – is een aanrader. Portugal heeft zoveel te bieden!”

Nick Vasilikos (Griekenland)
“Tijdens geschiedenis heb je natuurlijk veel over Griekenland gelezen; die oudheid wordt nog steeds gekoesterd. Zeker in Athene merk je dat. Een bezoek aan het Parthenon op de berg Acropolis is absoluut de moeite waard. Bezoek daarna de wijk Plaka en sta versteld van de kunde van de oude Grieken. Athene is een drukke stad; in Thessaloniki vind je een relaxte sfeer en meer rust. Wil je de smaak van het Griekse platteland – met heerlijke verse tomaten en paprika’s proeven – bestel dan het gerecht Gemista. Ouzo kennen we allemaal, maar ik kies zelf voor Rakomelo. Dat is warme raki met honing. Echte Griekse koffie is wel even wennen; hij is erg sterk. Ze drinken ‘m ook koud als Frape.

Veel Nederlanders bezoeken Griekenland natuurlijk voor de zon. Wil je hier op eigenwijze van genieten, huur dan eens een bootje en ontdek de afgelegen strandjes. Ben je op zoek naar avontuur dan kun je bij het Kanaal van Korinthe bungeejumpen. En ook een skydive op een van de eilanden is een aanrader. Wat heb ik genoten; je ziet dan pas hoe mooi Griekenland is. De meest verrassende plek spot je misschien wel op Korfoe; daar vind je namelijk het paleis van keizerin Sissi.”

José Manuel Lamas Gómez (Spanje)
“Spanje heeft zoveel meer te bieden dan de costa’s en Barcelona. Mijn roots liggen in het noordwestelijk gelegen Galicië. Veel Spanjaarden vieren hier hun vakantie, omdat het er nog niet zo toeristisch is. Je kunt het gebied kennen van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Het eten is hier geweldig. In Porto de Lorbé lijkt de verse vis gewoon net voor je gevangen te zijn. Daarnaast biedt dit gebied een geweldige mix van stranden en bergen. Veel tradities zijn bewaard gebleven, waardoor het voor geschieden- en cultuurliefhebbers ook heel interessant is. Nog meer van de Spaanse cultuur ontdekken, bezoek dan – meer in het binnenland – Extremadura, Castilla La Mancha en Castilla Leon.

Typisch Spaans eten?
Bestel dan geen paella, maar Huevos Fritos. Gebakken eieren op zijn Spaans, met bijvoorbeeld chorizo of groene peper. Of Huevos Rotos; ei met frietjes en meestal serranoham. Casa Lucio in Madrid is de beste plek om dit gerecht te eten. Een verrassend drankje? Kies voor Calimocho; een mix van cola en rode wijn. Of ga voor Claras, daarbij wordt bier met limonade gemengd. Tino de Verano en Sangria (van wijn of cava) blijven ook aanraders.