Geen zin om uren in de auto te zitten op weg naar je vakantieadres? Wat dacht je dan van een bezoek aan de buren? Met de tips van deze Nederlanders komt dat helemaal goed!

België
Robin Mac Taggart start dit seizoen – met zijn vriendin Marlijne – als beheerder van Domaine du Bocq. “We dachten er al langere tijd over na om iets te beginnen van een B&B of camping in binnen-of buitenland. Die uitdaging vonden we in de Ardennen aan de vallei van rivier Du Bocq. We hebben plekken voor ieder die met een caravan, camper of vouwwagen komt; je tent kun je zelfs opzetten in het bosgedeelte aan de kabbelende rivier.

Wandelen, fietsen, mountainbiken, klimmen, abseilen, kanoën, boogschieten of speleologie – het kan in de Ardennen allemaal. Het heuvelachtige landschap geeft je daarbij meteen het vakantiegevoel. Voor wie – net als ik – van geschiedenis houdt, is dit gebied zeker ook interessant. Er zijn namelijk veel overblijfselen te vinden van beide Wereldoorlogen. Een bezoek aan de historische stad Dinant, maar ook aan Namen, is ook een aanrader.

België heeft sowieso veel te bieden. Vroeger ging ik altijd naar Middelkerke – aan de Belgische kust – om hier op het strand te genieten en lekker tot rust te komen. Maar ook in Antwerpen en Brugge kun je ontzettend veel doen. Brugge is een prachtige stad. Het lijkt wel alsof je jezelf in de Middeleeuwen waant. En dan kun je ook nog eens genieten van tal van lekkere biertjes. We hebben het bij ons ook getroffen, want op vijf minuten van de camping ligt een bierbrouwerij. Daarnaast moet de Flamiche – een kaastaart van de bakker in Dinant – ook een aanrader zijn. Sowieso is de Belgische keuken natuurlijk heerlijk Bourgondisch.”

Duitsland
Maike Camp is sinds oktober 2018 eigenaresse van Pension am Lieserpfad in het burchtenstadje Manderscheid. “Het is altijd mijn grote droom geweest om een kleinschalige accommodatie te runnen. Het pension in een oud Eifelgebouw uit 1794 telt vijftien kamers en ligt aan één van de mooiste wandelroutes van Duitsland, het Lieserpfad.”

“Manderscheid ligt in de VulkanEifel en is de ideale uitvalsbasis voor tripjes te voet, per fiets, motor of auto. Motorrijders genieten van haarspeldbochten en vergezichten. Voor fietsers is de Maare Mosel Radweg een echte aanrader. Je fietst dan onder oude spoortunnels en viaducten door van de Eifel naar de Moesel. Trier is ook het bezoeken waard, netals de Hochmoselbrücke bij Bernkastel-Kues.

De natuur in Duitsland is zeer variërend. Typerend voor de regio hier is dat het landschap ooit gevormd is door vulkanische activiteit. Dat zie je terug in de vorm van kraters, lavaformaties, natuurlijke gassen en de kratermeren die Maare worden genoemd. In een aantal mag je ‘s zomers zwemmen.

De Duitsers kennen tal van festiviteiten; zo heeft iedere Moesel-plaats wel zijn eigen wijnfeest. Het laatste weekend van augustus hebben wij hier het Burgenfest met onder andere ridders, jonkvrouwen, vuurspuwers, steekspelen en zwaardgevechten. De Eifel klinkt misschien oubollig, maar voor jong en oud is er echt veel te doen, denk aan het wildpark in Daun, de thermen in de Bad Bertrich of de ijsgrotten in Birresborn. En het bekendste Duitse bier – Bitburg. Bitte ein Bit – kom natuurlijk ook hier uit de regio. En ga je ergens koffie drinken, vergeet dan niet om de hausgemachte Kuche te vragen. De Eifeler Doopekuche is een aanrader.”