Geef presentatrice Shelly Sterk (27) een backpack en een vliegticket naar een verre bestemming en ze is dolgelukkig. Die liefde voor reizen heeft ze van huis uit meegekregen. Tegenwoordig gaat ze meestal op vakantie met haar kersverse man Mark. En dan het liefst naar Italië. ‘Dat land heeft alles’.

Het is een hectische tijd voor Shelly Sterk. Sinds ze begin 2018 de overstap van RTL4 naar SBS6 maakte presenteert ze Shownieuws. Op het moment van dit interview is ze daarnaast ook bezig met de opnames van het programma Fijne Kerst, en die combinatie zorgt voor een zeer onregelmatig schema. Zo stond ze drie dagen voor dit gesprek nog tot drie uur ’s nachts te filmen in het Twentse plaatsje Losser, vlakbij de Duitse grens. Deze week neemt ze op woensdag en vrijdag Shownieuws op en is ze pas om middernacht klaar. ‘Een beetje een gekkenhuis dus,’ geeft ze toe. Maar je hoort haar niet klagen. ‘Ik vind presenteren het allerleukste wat er is,’ zegt ze opgewekt over de telefoon. Al moet ze eerlijk toegeven dat het wel weer eens tijd wordt voor vakantie.

Wanneer was je er voor het laatst even tussenuit?
‘Dat was mijn huwelijksreis in juni. Mark en ik zijn getrouwd in het Italiaanse Assisi, in de regio Umbrië. Na ons huwelijk hebben we nog anderhalve week samen door Italië gereisd. Vanaf Assisi zijn we afgedaald tot in de hak van de laars, naar Puglia. Mark en ik zijn echte Italië- liefhebbers. Toen we net samen waren zijn we een keertje samen in Rome geweest en toen zijn we helemaal verliefd geworden op het land. Op het lekkere eten, de prachtige landschappen, de architectuur, de geschiedenis, de lieve mensen. Italië heeft écht alles.’

Heb je een favoriete plek in Italië?
‘Rome! Dat is wat mij betreft de mooiste stad op aarde. Ik ben er nu zo’n vier keer geweest. Ik heb er mijn vaste adressen. Vlakbij het hotelletje waar Mark en ik altijd verblijven zit bijvoorbeeld Obica, een mozzarellabar met heel veel verschillende soorten mozzarella. Een bezoek daaraan is vaste prik. Dan gaan we op het pleintje daar zitten en mensen kijken terwijl we lekker focaccia met mozzarella en tomaat eten.’

Als je moet kiezen tussen de camping in Frankrijk of backpacken?
‘Backpacken! Dat vind ik echt heerlijk. Ik houd sowieso heel erg van verre reizen. Mijn vader werkte bij KLM en vanaf mijn vijftiende zijn we met ons gezin veel buiten Europa geweest. Naar New York en Thailand bijvoorbeeld. Ook hebben we twee keer een roadtrip gemaakt door de VS, één keer langs de kust van Californië en één keer langs de kust van Florida. Na mijn studie heb ik drie maanden alleen door Zuid-Amerika gereisd. Dat ik in mijn eentje zou gaan, was eigenlijk helemaal niet de bedoeling. Ik was eenentwintig en zou met een vriendin gaan. Zij wilde eigenlijk naar Spanje, ik naar Australië. En toen werd het dus Zuid-Amerika. Ze spreken er Spaans, maar het is wél ver weg! Maar na een paar dagen kreeg die vriendin enorme heimwee en ging ze terug naar huis. Dat ik alleen verder ging, zie ik achteraf gezien als een kans. Als ik van tevoren alleen op het vliegtuig had moeten stappen, had ik het waarschijnlijk niet gedurfd, maar nu liep het zo. Alleen reizen gaf me een heel krachtig gevoel. Ik ben door Argentinië, Uruguay en Brazilië gereisd. Of ik me alleen heb gevoeld? Nee nooit. Ik verbleef in hostels en hoefde mijn rugzak maar ergens neer te zetten of ik had aanspraak.’

Zuid-Amerika is een stuk onveiliger dan Europa. Ben je nooit bang geweest onderweg?
‘Nee, nooit. Maar ik weet ook van mezelf dat ik niet in zeven sloten tegelijk loop. Voor mijn ouders was het eerst even schrikken dat ik daar opeens alleen zat, maar ergens wisten ze wel dat het wel goed zou komen en ik geen gekke dingen zou doen.’

Dat je niet terugdeinst voor een beetje avontuur blijkt wel. In 2017 deed je mee aan Expeditie Robinson. Je kwam behoorlijk ver zelfs, je redde het net niet tot de finale. In een interview vertelde je dat dit het meest bijzondere is, wat je ooit hebt gedaan. Leg uit!
‘Nou, laat ik zeggen één van de meest bijzondere dingen. Die reis alleen door Zuid-Amerika was ook fantastisch, en mijn bruiloft natuurlijk ook, maar Expeditie Robinson was wel heel bijzonder. Ik bedoel, wij zijn in de westerse wereld zo verwend. Overal is WiFi en als je naar de supermarkt gaat heb je een heel scala aan opties. Tijdens Expeditie Robinson word je volledig teruggeworpen op jezelf en de natuur. Je moet zelf voedsel zoeken, vuur maken. Als dat allemaal lukt, geeft je dat een heel krachtig gevoel. Ik voelde me hierdoor heel sterk. Nu was ik er ook best serieus in gegaan. Zo had ik van tevoren een survivalcursus gedaan waar ik geleerd heb hoe ik vuur moet maken en hoe ik hout kan hakken met een machete, een soort kapmes. Ik dacht: “het gaat me niet overkomen dat ik daar straks sta en geen idee heb”. Ik ben best fanatiek, ja.’

“IK DACHT: ‘‘HET GAAT ME NIET OVERKOMEN DAT IK DAAR STRAKS STA EN GEEN IDEE HEB”. IK BEN BEST FANATIEK, JA.”

Je hebt veel van de wereld gezien. Naar welke plek hoef je niet per se terug?
‘Naar Dubai. Mark moest daarnaartoe voor werk en ik ging mee. Als ik het heel oneerbiedig zeg vond ik het gewoon een zandbak waar mensen met veel geld van alles uit de grond gestampt hebben. Laten we zeggen: alles dat ik mooi vind aan Rome, heeft Dubai niet. Er hangt geen gezellige sfeer.’

Welke bestemming staat nog op je bucketlist?
‘De Galapagoseilanden! Die bestemming staat écht met stip op één. Een beetje jammer dat Mark er niet per se heen wil. Hij is iets minder avontuurlijk ingesteld dan ik en hoeft niet zo nodig rond te reizen met een backpack. Deze reis ga ik dus een keer in mijn eentje maken. Of met mijn vader, die is ook wel in voor een avontuur.’

Waar moeten lezers volgens jou echt naartoe?
‘Argentinië. Je hebt er prachtige natuurverschijnselen zoals de gletsjer Perito Moreno en de Iguazu-watervallen. In de provincie Mendoza drink je de heerlijkste wijnen! En dan heb je natuurlijk nog Buenos Aires, een soort Barcelona 2.0 waar ze steak eten in plaats van tapas. Er hangt een heel fijne sfeer in die stad.’