Heerlijk, het kampeerseizoen staat weer voor de deur

De hele dag in de buitenlucht vertoeven en ’s avonds in slaap vallen met het geluid van krekels op de achtergrond kan enorm ontspannend zijn. Hoe we dat precies doen, daarin heeft iedereen weer een andere voorkeur. Waar de een het heerlijk vindt om helemaal back-to-basic te gaan, geniet een ander juist van iets meer comfort. Geen probleem, op kampeergebied is namelijk meer mogelijk dan ooit. Op deze vier verschillende manieren kun je eropuit trekken in de natuur.

Nederlanders zijn de meest ervaren kampeerders van Europa. Jaarlijks vieren maar liefst 3,5 miljoen Nederlanders vakantie in de buitenlucht. Maar hoewel je deze groep twintig jaar geleden grofweg kon verdelen in twee categorieën; tenten caravangebruikers, valt er tegenwoordig een stuk meer te kiezen. ‘De ontwikkeling die zich de laatste jaren op kampeergebied heeft voorgedaan, kun je vergelijken met die op het gebied van bier,’ zegt Arie Stoffelen, universitair docent en onderzoeker toerismegeografie aan de universiteit van Groningen. ‘Je kunt nog steeds gewoon een pilsje bestellen, maar er verschijnen ook steeds meer speciaalbieren. Dat geldt ook voor kamperen. Er verschijnen meer gespecialiseerde vormen.’

1 Comfortabel vakantie vieren in de buitenlucht

Razend populair is bijvoorbeeld glamping, een samenvoeging van de woorden glamorous en camping. Wél lekker in de buitenlucht zijn, maar je geen zorgen hoeven maken over kwijtrakende tentstokken of een lek luchtbed. Kamperen in luxe en comfort, hoe werkt dat precies? ‘Sinds een jaar of vier zie je dat steeds meer campingeigenaren een soort luxe safaritenten op hun terrein neerzetten,’ zegt Karin Horstman. Ze is eigenaar van de blog www.Ilovekamperen.nl en kampeert al haar hele leven, op de camping maar ook in de Australische wildernis en in de Sahara. In zo’n luxe safaritent is het volgens Horstman heerlijk vertoeven. ‘Ze zijn meestal ingericht met goede bedden. Vaak is er een keukentje, een badkamertje en een kachel. Je hoeft dus geen kou te lijden.’ Maar ook binnen de categorie glamping zijn er genoeg keuzes. Zo kun je verblijven in een luxe ingerichte boomhut, maar ook in een lodge op het water. Er is zelfs de mogelijkheid om op een luxe manier op het erf van een boer te verblijven. Overigens is een nacht in een glampingverblijf wel wat duurder dan de gemiddelde kampeerplek. Horstman: ‘Eigenlijk heb je te maken met hotelprijzen. Het kost al snel honderd euro per nacht.’

“WÉL LEKKER IN DE BUITENLUCHT ZIJN, MAAR JE GEEN ZORGEN HOEVEN MAKEN OVER KWIJTRAKENDE TENTSTOKKEN OF EEN LEK LUCHTBED.”

2 Tot rust komen in de wildernis

Terwijl glamping in de lift zit, is er volgens Stoffelen ook een groep die juist helemaal back-to-basic wil. Om aan de drukte en de hectiek van het dagelijkse leven te ontsnappen, duiken deze mensen het liefst zo diep mogelijk de natuur in. En dat betekent geen zwembad, geen WiFi en vaak zelfs geen sanitair. Met name gebieden als Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk zijn volgens Stoffelen geschikt voor wildkamperen. ‘Daar mag je in principe op ieder stuk land je tent neerzetten, mits je niet in het zicht staat van iemands woonkamer. Dat biedt veel mogelijkheden en geeft een enorm gevoel van vrijheid.’ Maar ook binnen Nederland zijn er mogelijkheden. ‘Kijk eens naar ‘paalkamperen,’ tipt Horstman. ‘Op verschillende plekken in Nederland zijn palen neergezet, meestal midden in de natuur. Binnen een straal van tien meter hieromheen mag je je tent neerzitten. Er is plek voor maximaal drie tenten.’ Nederland telt vijftig van dit soort veldjes. Heb je echt zin in iets avontuurlijks? Zet je tentje er dan neer in de winter. Dikke kans dat je alleen staat en rustig kunt genieten van de natuur.

3 Het ultieme gevoel van vrijheid met de camper

Leg je je vakantie liever niet van tevoren vast en houd je van spontane uitstapjes? Dan is een camper misschien wat voor jou. Met een huisje op wielen heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Het voordeel van een camper is volgens Horstman dat je elk moment op een soort ‘micro-avontuur’ kan gaan. ‘Veel mensen ervaren tegenwoordig stress in hun dagelijks leven,’ legt ze uit. ‘Kijk alleen al naar het aantal burn-outs. Hierdoor is de behoefte om geregeld naar buiten te gaan groot. Met een camper kan dat heel gemakkelijk.’ Horstman heeft zelf ook een camper en ze trekt er dan ook vaak op uit met haar gezin. ‘We gaan wel zeven tot tien keer per jaar met de camper op pad. Een weekendje naar de Ardennen bijvoorbeeld.’ Het enige bezwaar dat je als kampeerder kunt hebben? Campers zijn niet goedkoop. Horstman: ‘Een camper kost al snel 50.000 euro.’ Toch hebben veel mensen dat er voor over, zo blijkt uit onderzoek. De verkoop van campers stijgt elk jaar. In de eerste drie kwartalen van 2018 werden er in Nederland 1862 nieuwe kampeerauto’s verkocht, dat is 14,1 procent meer dan het jaar daarvoor. Wil je een tochtje met de camper eerst even uitproberen voordat je tot aanschaf overgaat? Dan heeft Horstman hier nog wel oplossing voor. ‘Er zijn tegenwoordig ook campereigenaren die hun kampeermiddel te huur aanbieden. ‘Ideaal dus, als je het eerst even wilt uitproberen voordat je tot aanschaf overgaat.’

4 Kamperen met beleving

Van speciale kindercampings tot campings voor vijftigplussers en van simpele campings tot enorm luxe varianten. Het campingaanbod is groter dan ooit. Voor de natuurliefhebbers die ‘paalkamperen’ te heftig vinden, heb je de ‘natuurkampeerterreinen’: campings met veel rust. Hier geen afgebakende plekken, maar de ruimte om je tent neer te zetten waar je maar wilt en écht kamperen in de natuur.

“WE GAAN WEL ZEVEN TOT TIEN KEER PER JAAR MET DE CAMPER OP PAD. EEN WEEKENDJE NAAR DE ARDENNEN BIJVOORBEELD.”

Wakker worden, de tent openritsen en de dauwdruppels nog op het gras zien staan, tot rust komen met vogelgekwetter om je heen en ’s avonds een welverdiend drankje onder de sterrenhemel. Het aantal Nederlanders dat voor dit soort campings kiest, is (nog) niet zo groot. Volgens Arie Stoffelen is een camping alleen, zonder aanvullende faciliteiten, voor veel mensen toch niet genoeg. ‘Er komt steeds meer verbinding tussen kamperen en andere activiteiten. Mensen willen dat er genoeg te doen is op de camping.’ Horstman herkent dat. Gewoon lekker boekjes lezen bij de tent is er vaak niet meer bij. ‘Als camping moet je ervoor zorgen dat er genoeg te doen is. Je hebt tegenwoordig campings met een heel bijbehorend animatieteam.’ Horstman denkt dat de specialisatietrend voortkomt uit de behoefte van mensen om vakantie te vieren op een manier die perfect bij hen past. ‘Mensen willen een camping die past bij hun levensstijl. De beleving en de activiteiten die ze kunnen doen, staan hierbij centraal.’ De markt speelt hier op in en dus bestaan er tegenwoordig surf-, yoga-, kook- en schildercampings. Ook groepskamperen is populair, hierbij kun je met een groep vrienden een heel veld afhuren.

“ER KOMT STEEDS MEER VERBINDING TUSSEN KAMPEREN EN ANDERE ACTIVITEITEN. MENSEN WILLEN DAT ER GENOEG TE DOEN IS OP DE CAMPING.”