Nederland op verrassende wijze ontdekken? Neem dan de trein. Terwijl je ontspannen zit, trekt buiten een enorme diversiteit aan landschappen aan je voorbij. En dan hebben we het nog niet eens over de prachtige stations waar je je ogen uitkijkt.

Kilometer Kampioen
Denk je dat ons land te klein is voor een lange treinreis? Het langste traject van Nederland is dat van Den Helder naar Maastricht en telt zo’n 320 kilometer. Maar je kunt nog verder reizen. Kilometer Kampioen van 2017 Koen Nijbroek wist binnen 18 uur maar liefst 1979 kilometer af te leggen. Het record staat nog steeds, want de winnaar van 2019 – Oscar van Oorschot – haalde maar 1413 kilometer.  Wil je juist heel veel plekken vliegensvlug bezoeken, volg dan de reis van Stations Kampioen Martijn en Guido Rotteveel. In twaalf uur tijd bezochten ze 108 Nederlandse stations.

Mooiste Station
Wil je echt je ogen uitkijken, reis dan naar Groningen. Het hoofdstation is in 2019 uitgeroepen tot het mooiste station van Nederland. Als je hier aankomt, kijk je je ogen uit. De uitstraling is majestueus. Vergeet ook niet naar boven te kijken, want het plafond is heel bijzonder. Hier komen stijlelementen uit de renaissance en de gotische tijd samen. Het is een ontwerp van Isaac Gosschalk; in 1891 is men gestart met de bouw.

Kun je echt genieten van de schoonheid van oude gebouwen, plan dan ook een tripje naar Valkenburg. Aan de zogenaamde Heuvellandlijn – een prachtige route van Maastricht naar Heerlen  – vind je het oudste nog bestaande station in Nederland. Station Valkenburg is een rijksmonument en stamt uit 1853. Het gebouw is van mergel – de lokale kruitsteen – gemaakt en doet je aan middeleeuwse kastelen herinneren door de accoladebogen, torentjes en balustrades met kantelen. Er zijn echt tal van architectonische details te bewonderen.

Mooiste Treinreis
Genieten van prachtige uitzichten? Kies dan voor de mooiste treinreis van Nederland. Volgens de reizigers van de NS is dat het tracé Almere Centrum-Lelystad Centrum. Je kunt maar liefst tien minuten ongestoord genieten van het prachtige, ruige landschap van de Oostvaardersplassen. De kans is groot dat je vanuit de trein verschillende dieren ziet, zoals grazende hooglanders, rennende paarden en heel veel roofvogels. Ben je juist een liefhebber van moderne architectuur vergeet dan vanuit station Almere Centrum niet het stadscentrum in te wandelen en bewonder De Citadel, The Wave en Kunstlinie Almere Flevoland.

Het traject Utrecht Centraal – Amsterdam Centraal is voor veel reizigers waarschijnlijk wel bekend. Utrecht Centraal is met 194.000 in- en uitstappers namelijk het grootste station van Nederland, gevolgd door Amsterdam met 192.000 in- en uitstappers. Maar heb je al eens goed naar buiten gekeken? Net buiten Maarssen zie je aan de rechterkant van het spoor namelijk de Nyenrode Business Universiteit in een prachtig kasteel uit de dertiende eeuw.

En ook Fort bij Abcoude is zo’n historische plek; het gebouw uit 1884 ligt net voor Abcoude aan de linkerkant. En wat vind je van de oude haven van Amsterdam net voor je Centraal Station binnenrijdt?

Sporen uit het verleden
Eén van de eerste spoorwegravijnen in Nederland is het tracé door Baarn. De reis van Baarn naar Utrecht is ook zo’n pareltje; met bos en heuvels aan de ene kant en de polder aan de andere. Wist je dat station Baarn zelfs een koninklijke wachtkamer heeft? Met Paleis Soestdijk om de hoek konden de Oranjes hier in het verleden op comfortabele wijze wachten.

De route van Haarlem naar Zandvoort aan Zee is bijzonder dankzij de sporen uit het verleden van vroegere nederzettingen, historische buitenplaatsen en betonnen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Zelfs Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je vanuit de trein richting Zandvoort aan de rechterkant bewonderen.