Wil je tijdens je vakantie onthaasten en genieten. Klinkt vers gebakken brood uit de steenoven, huisgemaakte wijn van druiven uit de eigen gaard en groentes die je zo uit de moestuin haalt als ultiem genieten? Laat je verwennen op één van de drie culinaire adresjes die Eliza voor je heeft ontdekt.

Tijdens mijn reizen heb ik een aantal plekjes ontdekt waar je niet alleen in de kleine dorpjes kunt genieten van de meest lekkere, lokale gerechten, maar ook bij de estate-eigenaren van jouw logeeradres zelf aan tafel kunt. Een van mijn favorieten is Koules Estate op Kreta. Soms zijn er van die momenten dat alle puzzelstukjes ineens op hun plek vallen. Bij aankomst in Koules Estate zie ik direct de sinaasappelbomen en bloeiende oleanders staan. Bij Valia en Giorgos buiten op het terras geniet ik van het natuurschoon waar ik maar geen genoeg van krijg. Terwijl ik een slok neem van mijn wijn, kijk ik naar de olijfbomen die rustig bewegen door de wind. In mijn ooghoek zie ik Valia in de groentetuin sla, komkommers en prei verzamelen in een grote mand. Morgenochtend ga ik hier zelf aardbeien plukken, verzucht ik. Dit is het luxeleven op het platteland. In de avond springen de lampjes in mijn privétuin aan. De avond valt hier altijd langzaam en Giorgos tovert een zelfgemaakte raki te voorschijn. Dit is Grieks genieten. De dag erna weet ik dat de bakker om 9 uur ’s ochtends met versgebakken brood langs komt. Dit is een plek waar ik voor altijd zou willen blijven.

Bron: elizawashere.nl/culinair

Costa de Lisboa

Een goed voorbeeld is Cooking & Nature aan de Costa de Lisboa in Portugal. Culinair genieten is erg belangrijk voor eigenaar Rui en chefkok Nuno. Zij maken van elk seizoen dan ook een feestje door het menu steeds aan te passen. En wat het leuke is aan Cooking & Nature; je mag hier zelf de keuken in om een seizoensgebonden gerecht te maken.

  • Gelegen midden in de natuur
  • Klein kampvuurtje in de avond
  • Onthaasten

Peloponnesos

Genieten van eerlijke producten heb ik geleerd van Marina van Agrikies Country Retreat op het Griekse Peloponnesos. De eigenaresse plukte al van kleins af aan olijven uit de olijfgaarden van haar moeder. Nu is dat haar stuk land en kookt ze graag voor haar gasten. De menukaart is klein, maar de maaltijden zitten vol smaak en liefde. De lavendel die je bij het zwembad ruikt, proef je ‘s avonds terug in de panna cotta.

  • Gelegen tussen een oude olijfbomengaard
  • Cocktails en smoothies aan het zwembad
  •  Direct aan de kust