Het zuiden van Europa is met haar zon, zee en strand een waar paradijs dat bij menig vakantieganger het hart sneller doet kloppen. Verse vis uit de Spaanse zee, een tocht met de camper door Kreta en hagelwitte stranden op Sardinië: bij onderstaande liefhebbers stroomt het mediterrane bloed door de aderen.

Spanje

„Ze noemen me daar zelfs Tonio!” Toine Gervink komt al vanaf zijn derde in Spanje. In het kleine plaatsje Calonge, vlakbij de drukke badplaats Platja (Playa) d’Aro, heeft hij het vakantiehuisje van zijn ouders overgenomen. „Ik ken het daar op mijn duimpje, ik heb er mijn vrienden en voel me net een inwoner.” De jongens die elke middag rond vier uur met hun vissersbootje richting visafslag gaan, noemt hij een typisch mediterraan beeld. „En dan die heerlijke verse vis die ‘s avonds op je bordje ligt, met een mooi wijntje erbij…” Het water loopt hem in de mond. „Dat is voor mij het toppunt van genieten.” Zijn favoriete Spaanse woorden zijn mañana mañana. „De mensen zijn zoveel relaxter dan bij ons, alles komt daar altijd wel goed.” Zijn ultieme vakantiedagje viert hij met zijn vriendin Brechtje: samen wakker worden, broodjes bij de bakker halen en dan naar het strand of een dagje naar Barcelona. „En ’s avonds calamares en patatas bravas eten met een litertje sangria erbij. Beter dan dat krijg je het niet.”

Toine’s top 3 vakantietips in Spanje
1 Het waterpark Aquadiver: „Leuk voor kids, maar ook voor 38-jarige mannen!”
2 Eten bij Aradi of Rio de Oro: „De verste vis en smakelijkste huiswijnen.”
3 Golven op Mas Nou: „Prachtig verzorgde banen.”

Kreta

John nam zijn grote liefde Wendy er maar wat graag mee naartoe en toen dochters Bo (11) en Pien (7) werden geboren, gingen bijna alle gezinsvakanties richting de Griekse zon. Kreta heeft het hart van de familie Timmer gestolen en ze hebben nu zelfs een eigen huisje in het gemoedelijke Kalo Chorio. Het toeristische Chersonissos weten ze best te waarderen voor een dagje, maar ze houden meer van de rust aan de oostkant van het eiland. Of ze trekken eropuit met een camper. „Je ziet zo van alles.” Geen Oh Oh Cherso, wel roze stranden en de paardenstal bovenop een berg. Agios Nikolaos noemen ze met een knipoog het St. Tropez van Kreta: „Je hebt er een haventje, winkelstraten, leuke terrasjes en het superstrand Almiros beach.” Barbecueën op Agia Fotia, een van de talrijke mooie baaitjes die het eiland telt, doen ze graag. „Stokjes op het vuur, salade en wijntje erbij en vakantievieren maar.” Snorkelen is een hobby geworden. „Verwacht geen Finding Nemo”, lacht Wendy, „maar je ziet best leuke visjes.” De vriendelijkheid van de bevolking is hartverwarmend. „De buurman komt altijd met maiskolven langs, maar ook met waterflessen vol Raki. Heel vriendelijk, maar niet te drinken zo sterk!”

Familie Timmers top 3 vakantietips op Kreta
1 Velani Hotel: „Bovenop de berg paardrijden, zwemmen en paragliden.”
2 Elafonisi Beach: „Roze stranden, je weet niet wat je ziet!”
3 Ezeltje rijden bij Kriti Farm: „Dit vinden kinderen heel gaaf.”

Italie

Linda van Beekhuizen en Tom Hassink delen hun liefde voor Italië en een aantal jaar geleden ontdekten ze Sardinië. „Dat is echt Italië 2.0”, vertelt Linda enthousiast. „Alles is er zo mogelijk nóg mooier, leuker en lekkerder.” Het is nog ongerept, „de mooiste strandjes bereik je via allerlei zandweggetjes of je kunt er alleen met een bootje komen.” De hagelwitte stranden en azuurblauwe zee worden vaak vergeleken met de Cariben. „Vooral het strand Liscia Ruja is een waar paradijs. Na een stranddag drinken we daar altijd een echte Italiaanse cocktail en dan lijkt Nederland heel ver weg!” Hun dochter Laure van bijna twee is ook al gek op het Italiaanse eiland en een van haar eerste woordjes was pizza, „ze is groot fan van alles met een rood sausje eroverheen.” Ze logeren graag op een van de grote campings waar van alles wordt georganiseerd voor kinderen of in het stadje Baia Sardinia met een mooie boulevard. Ook het Monaco van Sardinië is een bezoekje meer dan waard. „In Porto Servo komen de Beyonce’s en Clooney’s van deze wereld, je kijkt je ogen uit met alle miljoenenjachten in de haven!”

Linda’s top 3 vakantietips Sardinië
1 Huur een bootje: „Zo ontdek je de mooiste strandjes.”
2 Het schiereilandje Sant’Antioco: „Je kunt er heel goed snorkelen en er zijn zelfs flamingo’s.”
3 IJs eten op de boulevard van Baia Sardinia: „Daar kun je geen genoeg van krijgen.”