Valt er in Nederland meer te ontdekken dan klompen, kaas, windmolens en tulpen? De Vlaamse presentator en Undercover-acteur Tom Waes ging op onderzoek uit voor zijn nieuwe programma Reizen Waes Nederland. Een gesprek over zijn bevindingen, inclusief niet te missen tips voor avonturen in Nederland én België. 

Nederland heeft echt veel meer te bieden dan ik vooraf dacht. Natuurlijk kende ik – zoals de meeste Vlamingen – steden als Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Breda. Maar voor Reizen Waes Nederland zijn we nu werkelijk overal geweest; van de Biesbosch tot de Waddeneilanden; van het Oosten tot in Zeeland. In Volendam ging ik zelfs in klederdracht op de foto; volgens mij is dat zo’n ding dat ieder Nederlands gezin doet als ze daar zijn. 

Wadlopen

Als er één ding is uit de serie dat iedere Nederland echt een keer gedaan moet hebben, dan is het droogvallen op de Waddenzee. Je vaart met een schip naar een plek, waar je blijft liggen tot al het water tijdens eb verdwijnt. Vervolgens kun je wadlopen over de zeebodem. Dat was echt een prachtige ervaring.

BN-Safari

We zijn daarnaast ook op BN-safari geweest; dan rij je in ’t Gooi langs de huizen van bekende Nederlanders. Het is alsof ze allemaal in een reservaat wonen. Aan de hand van de auto’s op de oprit vertelt de gids wie er thuis is. En hij geeft uitleg over wanneer de huizen gebouwd zijn en hoeveel ze gekost hebben. Dat bestaat bij ons niet.
Het zou ook lastig te organiseren zijn, omdat mensen van tv door heel Vlaanderen wonen.

Undercover

Voor de researchers van Reizen Waes Nederland is het succes van Undercover in Holland echt een cadeau. Er gingen zoveel deuren opeens open, omdat ze mij ‘kennen’ uit die reeks. Door het succes ben ik mijn anonimiteit wel kwijt. Dat is in beide landen een heel andere ervaring. Vlamingen die mij herkennen, zeggen beleefd goedendag of steken een duim omhoog. Recent was ik in Amsterdam met mijn dochter en werd ik juist constant aangesproken. Dan geven ze je een klap op de rug, omdat je zo’n ‘toffe vent’ bent. Op het terras kreeg ik zelfs een biertje aangeboden.

NL-BE verschillen

Nederlanders zijn ook heel open. Wij zeggen wel eens ‘als je een halve euro in een Nederlander steekt, blijft-ie praten’ – dat hebben we tijdens de reeks ook echt ervaren. Vlamingen zijn veel gereserveerder. Die verschillen tussen Nederlanders en Belgen verwonderden me altijd al. We delen hetzelfde woordenboek en zijn toch compleet anders. Dat maakt het voor de kijker volgens mij heel interessant; als Vlaming kijk ik toch met andere ogen naar Nederland. Dat levert grappige situaties op, maar zeker ook ontzag. Qua techniek en infrastructuur is Nederland zoveel verder dan België.

Ontdek België

Maar voor Nederlanders valt er absoluut veel te ontdekken in België. Dat heb ik zelf ook gedaan tijdens mijn vorige reeks: Reizen Waes Vlaanderen. Eén van die bijzondere streken is de Westhoek, waar tien duizenden soldaten zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sinds 1928 wordt iedere avond om 20.00 uur stipt de Last Post geblazen onder de gewelven van de Menenpoort in Ieper. Nationaal Park Hoge Kempen is ook een aanrader. Het doet denken aan De Hoge Veluwe in Nederland, maar dan heuvelachtiger en ruwer.

Ardennen

En ga dit najaar zeker naar de Ardennen. Mijn nicht Heidi Waes woont en werkt er al jaren. Helaas laten toeristen de streek na de overstromingen links liggen. En dat terwijl de ondernemers het nu – na deze ramp én het coronajaar – juist zo hard nodig hebben. Ik heb recent met haar nog een fantastisch hoogteparcours gedaan in Vielsalm.”

Reizen Waes Nederland is vanaf zondag 17 oktober om 20.50 uur te zien bij VPRO op NPO3.