Zin in een stedentrip? Daarvoor hoef je niet ver te reizen. Ontdek de leukste steden in Nederland én maak er een onvergetelijke dag of weekend van. Nederland heeft namelijk voor ieder wat wils!

Zeeland

Goes

Centraal gelegen in Zeeland vind je Goes; dé mode- en winkelstad in Zeeland, waar je tal van zelfstandige winkels en bijzondere boetiekjes ontdekt. Even bijkomen, plof dan neer op één van de terrassen op de Grote Markt. Maak in Goes zeker een stadswandeling; wist je dat je in het historische centrum het ene na het andere mooie pand – veelal rijksmonumenten – kunt bewonderen. De Stadshaven – die midden in het centrum ligt – is sowieso een plaatje. Nog zo’n ander bijzonder plekje is de Manhuistuin waar op zondagen diverse concerten worden gegeven.

Hulst

Ontdek Hulst: de meest Vlaamse stad van Nederland. Het is één van de best bewaarde vestingsteden in ons land, die je altijd binnenkomt via één van de gerestaureerde stadspoorten. Wandel over de 3,5 kilometer lange vestingwerken – onderdeel van de Staats Spaanse Linies – en geniet van het uitzicht over de stad. Een stad waar tal van monumenten en kunstwerken te vinden zijn. Zoals het beeld van Reynaert de Vos; de listige vos uit het middeleeuws dierenepos Van den Vos Reynaerde, dat zich in het land van Hulst afspeelt. De winkels zijn hier alle dagen geopend; ook op zondag. 

Zuid-Holland

Leiden

Studentenstad Leiden wordt vaak over het hoofd gezien, omdat men sneller naar Den Haag of Rotterdam op stedentrip gaat. Een gemiste kans! Wist je bijvoorbeeld dat je in Leiden ook 28 kilometer grachten kunt vinden? Kies voor een boottochtje en ontdek deze historische stad – die na Amsterdam de grootste stad van Holland was in de Gouden Eeuw – vanaf het water. Breng een bezoekje aan de Hortus Botanicus; de oudste botanische tuin van Nederland stamt uit 1590. En ook het Rijksmuseum van Oudheden is een aanrader. 

Dordrecht

De binnenstad van Dordrecht telt meer dan duizend monumenten. Je komt ogen tekort als je door de sfeervolle straatjes dwaalt; overal is wel iets bijzonders te bewonderen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Villa Augustus. In deze oude, in het oog springende watertoren is een hotel en restaurant gevestigd. Je ziet in het straatbeeld in Dordrecht aan de andere kant ook veel street-art. Vanaf de Grote kerk heb je een prachtig zicht over de stad. Wist je dat je vanuit Dordrecht met een waterbus naar natuurgebied de Biesbosch en de molens van Kinderdijk kunt. De 19 molens die rond 1740 gebouwd zijn, laten zien welke strijd Nederlanders altijd hebben geleverd om het water onder controle te houden. 

Noord-Holland

Den Helder

Den Helder is een vestingstad aan zee, waar de geschiedenis een diepe afdruk in het landschap heeft achtergelaten. Begin 1800 zag Napoleon het potentieel van deze stad. Hij liet er de haven versterken en een indrukwekkend stelsel aanleggen met forten en verdedigingswallen (Stelling Den Helder). Puur, robuust en misschien zelfs een beetje rauw. Den Helder biedt een grote verscheidenheid aan verborgen schatten die je zullen verrassen. Wandel of fiets langs de forten of over de oude Rijkswerf Willemsoord en geniet van het cultureel erfgoed, strijk neer op het terras van een van de sfeervolle restaurants, ontdek het vernieuwde stadscentrum of breng een bezoek aan een museum. Bezoek bijvoorbeeld het Marinemuseum, het Reddingmuseum, Fort Kijkduin (met zeeaquarium) of het openluchtmuseum De Nollen, waar je onderdeel wordt van een ‘totaal kunstwerk’ bestaande uit een prachtig landschap vol schilderijen, sculpturen en gebouwen. Meer informatie, tips, activiteiten, wandel- en fietsroutes vind je op www.denhelder.online. 

Alkmaar

Al sinds 1365 wordt er in Alkmaar een kaasmarkt georganiseerd. Van april tot september kun je iedere vrijdag zelfs naar het folkloristische spektakel kijken op het Waagplein. Maar er is meer te ontdekken in deze stad. Naast het Kaasmuseum hebben ze bijvoorbeeld een Beatles- en een Biermuseum. Een verborgen pareltje in de binnenstad is het Hofje van Splinter aan de Ritsevoort; het zit werkelijk verstopt tussen de vele winkels die Alkmaar telt. Het oudste kerkorgel van Nederland – dat nog te bespelen is – vind je in de Grote Sint Laurenskerk. Ook de Kapelkerk en de Vismarkt zijn het bezoeken waard.

Friesland

Sneek

Waterstad: zo wordt het Friese Sneek ook wel genoemd. Deze stad is vooral bekend van de Sneekweek, de Waterpoort én Elfstedenstad. Maar hier is nog veel meer te zien en doen. Maak eens een stadswandeling door deze gemoedelijke, gezellige plaats met leuke winkels en diverse horecagelegenheden. Loop langs de Waterpoort en de nabijgelegen fontein van kunstenaar Stephan Balkenhol. Maar stap bovenal eens binnen Bij het Fries Scheepvaart Museum. In dit veelzijdige museum ontdek je alles over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw. Ze hebben daarnaast ook bijzondere tentoonstellingen, zoals vanaf 9 oktober 2021 tot en met 16 januari 2022, die van Charlotte Dumas over werkpaarden. 

Hindeloopen

Met 850 inwoners is Hindeloopen één van de kleinste steden van Nederland. De Japan Association of Travel Agents noemt het een van de mooiste dorpen van Europa. Maar vermoedelijk in 1225 heeft Hindeloopen al stadsrechten gekregen en is daarmee één van de Friese Elfsteden. Bezoek het goed geordende doolhof van oude straten, grachten en houten bruggetjes. Ontdek in Museum Hindeloopen meer over de (scheepvaart)geschiedenis. Of bezoek Het Schaatsmuseum. Wil je verblijven in een grotere stad, kies dan voor Leeuwarden of Harlingen, maar stop wel even in Hindeloopen.

Groningen

Groningen

Zoek je een stad die anders dan anders is? Kies voor Groningen. De stad wordt omschreven als ‘rebels’. Een stad met markante plekken als het Groninger Museum en het Forum. Verblijf hier langer en maak kennis met het eigenzinnige karakter van de stad. Je ontdekt de kruipdoor-sluipdoor steegjes vol street-art en maakt kennis met verrassende winkels en horecagelegenheden. Als je vanaf de Martinitoren over de daken kijkt, voel je de energie van de stad. Kom met de trein, want de statige stationshal maakt Hoofdstation Groningen tot één van de mooiste stationsgebouwen van Nederland.

Appingedam

Steden zijn schaars in de provincie Groningen; alleen Groningen én Appingedam hebben de middeleeuwse stadsrechten. Vroeger was die laatste plaats een belangrijk handelscentrum. De inwoners zijn erg innovatief; kijk maar eens naar de hangende keukens boven het Damsterdiep. Huur een kano en ontdek zo het centrum met de Nicolaikerk, de oude rechtbank en het Raadhuis. In zowel Museum Stad Appingedam als de Groninger Zilverkamer leer je meer over de rijkdom en geschiedenis van dit stadje. 

Drenthe

Assen

Je kent Assen mogelijk van TT Circuit Assen, maar er is meer te beleven dan ronkende motoren. Zo mag een bezoek aan het Drents Museum niet ontbreken. Hier ontdek je verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis. Op dit moment wordt het museum opnieuw ingericht, maar medio 2022 moeten alle topstukken weer te zien zijn. Citytrip met kids? Bezoek dan het Asserbos met het duurzaamheidscentrum, uitkijktoren en een kabouterwandeling voor de kleintjes. Daarnaast heeft Assen een ruim winkelaanbod én leuke restaurants. 

Emmen

Op zoek naar een stedentrip, waarbij je een dagje naar de dierentuin kan? Dan wacht Emmen, waarbij je een dagje Wildlands Adventure Zoo kunt combineren met een bezoek aan diverse musea, hippe concept stores of activiteiten in het Rensenpark. Neem je fietsen mee en ontdek in de omgeving onder andere het mysterieuze heide- en veenlandschap. Emmen ligt aan de Hunebed Highway (N34). Van de 52 hunebedden die Drenthe rijk is, liggen er 47 langs deze weg. Stop zeker ook bij Nationaal Park Drentsche Aa, het Boomkroonpad en het Hunebedcentrum.

Flevoland

Almere

Er wonen pas sinds 1976 mensen in Almere, maar inmiddels is het de achtste gemeente van Nederland. In deze jonge stad is van alles te beleven. Zo telt deze stad ruim 400 winkels en kun je er zelfs op zondag shoppen. Kunst- en cultuurliefhebbers zitten goed bij het Dutch Digital Art Museum en de Kunstlinie. Je kunt een architectuurwandeling maken. Natuuurlijk mag een bezoek aan Nationaal Park Nieuwland – met onder andere de Oostvaardersplassen – niet ontbreken; dit is het jongste nationale park van Nederland. Je ontdekt hier alles over de drooglegging van Flevoland. 

Emmeloord

Emmeloord is – net als Almere – een nieuwe stad in Nederland. Qua historie is er in het centrum misschien niet zo veel te vinden; in de omgeving is wel veel te doen. Zo mogen een bezoekje aan Museum Schokland en het Woudagemaal niet ontbreken; beide staan op de UNESCO werelderfgoed lijst. En wat dacht je van Nationaal Park De Weerribben-Wieden; ook dit is het ontdekken waard. 

Overijssel / Gelderland

Hanzesteden

Of wat dacht je van een stedentrip naar de Hanzesteden in Oost-Nederland. In de 14e en 15e eeuw was dit het centrum van voorspoed en welvaart en ook anno 2021 is er nog steeds veel te zien én beleven. De binnenstad van Kampen telt bijvoorbeeld meer dan vijfhonderd (!) monumenten. Neem hier het Kamperlijntje naar Zwolle en doorkruis de Mastenbroekerpolder; één van de oudste landschappen van Nederland. Bezoek hier Museum de Fundatie en ontdek de trendy winkels en restaurants. In het 800 jaar oude Hattem ontdek je onder andere het Anton Pieck Museum en het Bakkerijmuseum. En Hasselt is net een miniatuurversie van Amsterdam met alle grachten, bruggen en smalle steegjes. In Deventer vind je zowel de oudste bibliotheek (Athenaeumbibliotheek) als het oudste park (Worpplantsoen) van Nederland. Ook het Speelgoedmuseum is het bezoeken waard. 

In Zutphen zie je eigenzinnige boetiekjes naast vele monumenten, daarnaast sta je met de fiets zo bij kastelen, landgoederen en uitgestrekte bossen. In Doesburg ontdek je één van de oudste horecagelegenheden van Nederland: De Waag (1478). Ook de Doesburgse Mosterd en Azijnfabriek en de 94 meter hoge Martinikerk mogen niet op je to go lijstje ontbreken. Vanuit Elburg kun je prachtige fietstochten langs het Veluwemeer maken, maar bezoek ook Museum Elburg. Harderwijk ken je misschien wel van het Dolfinarium, maar neem zeker ook een kijkje in de eeuwenoude binnenstad. Je kunt natuurlijk ook verschillende Hanzesteden combineren; het zijn allemaal uitblinkers in afwisseling.

Apeldoorn

Midden in de Veluwe ontdek je Apeldoorn; de stad die bekend staat vanwege de buitengewone combinatie van cultuur en natuur met het stadse. In het compacte winkelgebied ontdek je vele winkels en restaurants. Maar deze stad telt ook vele bekende attracties, zoals Paleis Het Loo, de Apenheul en kinderpretpark Julianatoren. Dit maakt het een leuke bestemming voor een stedentrip met kinderen. Ontdek met de gratis witte fietsen Het Nationale Park De Hoge Veluwe en stop zeker bij het Kröller-Müller Museum.

Nijmegen

Nijmegen is de oudste stad van Nederland met tal van historische gebouwen, eeuwenoude pleinen en de Lange Hezelstraat als oudste winkelstraat van ons land. In Museum Het Valkhof ontdek je alles over het Romeinse verleden, terwijl het Vrijheidsmuseum in Groesbeek juist in gaat op (Nijmegen in) de Tweede Wereldoorlog. Bij het MuZIEum kun je dan weer op bijzondere wijze de stad ontdekken, via de ribbelroute. Bijkomen van je citytrip kan bij Thermen Berendonck of Sanadome.

Utrecht

Utrecht

De eeuwenoude universiteitsstad Utrecht is het bruisende en kloppende hart van Nederland. Aan de grachten met bijzondere werfkelders vol cafés en terrassen is het echt genieten. Vanuit de Domtoren kun je de hele stad bekijken. Dat is voor iedereen nu mogelijk, want sinds kort is er ook een bezoekers­lift. Ook het Catharijneconvent, Centraal Museum en Rietveld Schröder Huis zijn het bezoeken waard. Daarnaast is Utrecht dé stad voor een stedentrip met kids; hier vind je Museum Speelklok, het nijntje museum en het Spoorwegmuseum.

Wijk bij Duurstede

Nieuwsgierig naar het verleden? Kies dan voor een bezoek aan Wijk bij Duurstede. Of zoals ze het zelf omschrijven ‘een kleine stad met grote geschiedenis’. Zo kwamen de Romeinen, Vikingen en David van Bourgondië langs. Die laatste vestigde zich in Kasteel Duurstede en liet verschillende grote huizen en de nieuwe kerktoren bouwen. Het kasteel is nog steeds te bezoeken; wandel via de ophaalbrug over de slotgracht en ontdek zo het echte kasteelgevoel.

Noord-Brabant

Breda

Op zoek naar Bourgondische gezelligheid? Dan zit je goed in Breda met de vele restaurants, cafés, terrassen en pleinen. Het is de belangrijkste Nassaustad van Nederland. De voorvaderen van ons koningshuis hebben van 1403 tot en met 1568 van Breda een imposante stad gemaakt met rijke gebouwen. Denk aan de Grote Kerk, het Begijnhof en Kasteel Breda. Wandel zeker ook langs Park Valkenberg en de verschillende Hofhuizen. 

’s-Hertogenbosch

Kunstliefhebbers zitten goed in ’s-Hertogenbosch. Deze stad telt maar liefst zeven musea, zoals het Stedelijk Museum met moderne kunst en design, het Noordbrabants Museum met onder andere werken van Vincent van Gogh én het Jheronimus Bosch Art Center waar je alles ontdekt over kunstschilder Jeroen Bosch. Ook de gotische St. Janskathedraal is een echte publiekstrekker. Den Bosch op bijzondere wijze ontdekken, kies dan voor een rondvaart over de Binnendieze, die vroeger als riool van de stad werd gebruikt.

Limburg

Roermond

Natuurlijk kun je in Roermond alles ontdekken over het rijke verleden en kerken als de gotische St. Christoffel Kathedraal en de Minderbroederskerk bezoeken. Of er van Limburgse vlaai genieten op één van de terrassen in de historische binnenstad. Maar waar de meeste mensen – zelfs van over de grens – nu op af komen, is Designer Outlet Roermond. Liefhebbers kunnen hier eindeloos shoppen. Ook leuk: je kunt hier overnachten in een voormalige gevangenis. Het Arresthuis is nu een stijlvol en luxe hotel. 

Venlo

Of je nu wil winkelen, een museum wil bezoeken of juist op zoek bent naar de rust van de natuur – je vindt het in Venlo. In de historische oude binnenstad – met de oude stratenstructuur van de middeleeuwen en het stadhuis uit de 15de eeuw – ontdek je talloze speciaalzaken. Het Limburgs museum verzamelt, toont en vertelt verhalen van Limburg. Dat doen ze op een wijze, die ook voor kinderen heel interessant is. Een bezoek aan het Kepelke van Genuuje mag ook niet ontbreken; van daaruit kun je ook tal van wandelingen langs de Maas maken.

Maastricht

Maastricht is de stad van de goede smaak. Geniet van de fijne terrassen en uitzonderlijk, goede horeca op onder andere het Onze Lieve Vrouweplein. Maar bezoek ook zeker de diverse musea, zoals het Fotomuseum aan het Vrijthof of hét kunstmuseum van Limburg: Bonnefanten. Of wat denk je van het Natuurhistorisch Museum waar je meer leert over de Mosasaurus. Maastrichtse musea blijven je verrassen. Een rondleiding van locals is absoluut aan te raden, denk dan aan stadswandeling Historisch Hartje Maastricht. Of ga per step mét een Maastricht Underground gids naar Grotten Zonneberg en ontdek de diepste geheimen van de Sint Pietersberg.


Kom ‘cityhoppen’ in Zuidwest Friesland

Ontdek de verhalen van de 7 Elfsteden in Waterland van Friesland. 

Ze gaan over heldendom en tragiek, over verre handelsreizen en eigen cultuur. Waan je in Hindeloopen in een openluchtmuseum, ontdek de bakermat van wereldconcern C&A in Sneek, eet een visje bij de Visfontein in Stavoren of slaap in het gezellige Workum. Haal de regiokaart met stadsplattegronden vol schatten om te ontdekken bij één van de VVV’s van Waterland van Friesland.

www.waterlandvanfriesland.nl/stedentrip

3 dagen op stedentrip in Waterland van Friesland

WEEKEND SNEEK, IJLST EN SLOTEN

Bij VVV Waterland van Friesland vind je volop inspiratie om een stedentrip te boeken. Wat dacht je van een weekendje naar de stadjes Sneek, IJlst en Workum. Neem je fiets mee, want genieten van het uitzicht onderweg is al een belevenis op zich. 

Kijk voor een voorbeeldreis van dag tot dag op www.waterlandvanfriesland.nl/voorbeeldreis