Voor veel mensen is een reis naar Scandinavië een wens die hoog op het verlanglijstje staat. Geografisch gezien behoren Noorwegen, Zweden en Finland tot Scandinavië. Door sommigen worden Denemarken en IJsland er bij gerekend, maar de Scandinaven zelf gebruiken de geografische definitie.
De landen staan bekend om de mooie natuur, de lage bevolkingsdichtheid en de natuurwonderen, zoals het Noorderlicht. Bovendien kun je er goed terecht voor actieve vakanties! Vooral Noorwegen is een populair vakantieland in Scandinavië.

Noorwegen

Rust en ruimte. Zo zou je Noorwegen kunnen omschrijven. Niet zo gek dus, dat dit een enorm populair vakantieland is. Jaarlijks reizen gemiddeld een half miljoen Nederlanders af naar Noorwegen. Het land is ongeveer tien keer zo groot als Nederland, maar er wonen slechts 5,2 miljoen mensen (2016). Het Noorse landschap kenmerkt zich door bossen, gletsjers, fjorden en meren. Er is eigenlijk geen een outdoorsport die je niet in Noorwegen kunt beoefenen, dus voor een actieve vakantie zit je hier zeker goed! Afhankelijk van het seizoen en het weer kun je er wandelen, raften, zeilen en zelfs skiën en snowboarden. Ook fietsen, alpinisme en golfen behoren tot de mogelijkheden.

Must sees:

 • Preikestolen
  Het populairste uitkijkpunt van Noorwegen? Dat is Preikestolen. Na een wandeling van 4 kilometer bereik je de rots die 604 meter boven het Lysefjord uitkomt. Een fenomenaal uitzicht!
 • Noordkaap
  Het (bijna) noordelijkste puntje van Europa is er een voor op de bucketlist (twee woorden?). Tijdens een vakantie in Noorwegen mag een bezoekje aan de Noordkaap eigenlijk niet ontbreken. Neem je camera mee, want dit wil je vastleggen.
 • Het Noorderlicht
  Een wonder door de natuur: het Noorderlicht. Het Noorderlicht (ook wel Poollicht) wordt veroorzaakt door de zon en het magnetisch veld van de aarde. De zon straalt geladen deeltjes uit en omdat de aarde magnetisch is, trekt deze die deeltjes aan. Wanneer ze in de atmosfeer terecht komen, ontstaat er een botsing en zo komen er gassen. Die gassen geven verschillende kleuren. Alsof de lichtstralen dansen!

Zweden

Op zoek naar een dunbevolkt land? Zweden is een van de dunst bevolkte landen van Europa. Maar dat maakt het niet saai! In tegendeel; in Zweden is ongelooflijk veel te doen. Natuur, stedentrips en actieve vakanties. Wij zetten een aantal hotspots voor je op een rij:

 • Stockholm
  Ben je in Zweden? Dan mag een bezoekje aan de hoofdstad niet ontbreken. Heb je wel eens gehoord dat mensen Stockholm ‘het Venetië van het Noorden’ noemen? Niet zo gek. Er lopen veel kanalen en grachten en daarom vind je er veel bruggen. Bovendien vind je er een grote verscheidenheid aan architectuur. Van een oud middeleeuws stadscentrum tot de hypermoderne delen van de stad, zoals Söder Torn of Johanneshov.
 • Laponia
  Niet voor niets staat Laponia op de UNESCO werelderfgoed lijst. Een gebied met maar liefst vier nationale parken en twee natuurreservaten. Je vindt er veel verschillen in landschap en ook is de Saami geschiedenis hier nog duidelijk terug te vinden. Gletsjers, bergmassieven, draslanden. Het is hier prachtig.
 • IJshotel 
  In ‘het Zweedse lapland’ heb je een heus IJshotel. Hier is álles van ijs. Je kunt hier een overnachting boeken, maar je kunt ook gewoon een kijkje nemen als een overnachting je te koud lijkt. Als je in de buurt bent, is het absoluut een aanrader. Een ervaring om nooit te vergeten!

Finland

Vraag iemand die er al eens is geweest naar wat er opviel en je hoort waarschijnlijk ‘veel meren en sauna’s’. In het Noorden van Finland ligt Lapland. Een gebied waar je gemiddeld 200 dagen per jaar sneeuw vindt! lapland loopt over Zweden en Finland, dus er is ‘Zweeds Lapland’, zoals bij het IJshotel hierboven, en Fins Lapland. Drie bezienswaardigheden die je niet mag missen als je in Finland bent:

 • Saimaameer
  Het grootste meer van Finland is het Saimaameer. Het is met 44.000 vierkante kilometer water zelfs een van de grootste merengebieden in Europa. In de zomer kun je er heerlijk zwemmen en kayakken, maar in de winter kun je er langlaufen en schaatsen. Het meer is niet alleen populair bij toeristen, ook de Finnen zelf weten hun weg ernaartoe te vinden. Veel hebben er zelfs een huisje langs de oever. Zeker de moeite van het bezoeken waard!
 • Olavinlinna Fortress (Savolinna)
  In het Zuiden van Finland vind je het fort Savolinna. Dit 15e-eeuwse fort is het meest toeristische van heel Finland. Je kunt het kasteel bezoeken en bekijken. Sinds 1912 wordt hier jaarlijks het opera festival georganiseerd.
 • Turku
  Natuurlijk kun je gaan voor Helsinki, de hedendaagse hoofdstad van Finland, maar Turku was tot 1812 de hoofdstad. Het is dan ook de oudste stad van dit land en het middelpunt is de markt. De stad is enorm populair bij toeristen en er is erg veel te doen. Maar als je er bent: probeer dan in ieder geval de Oostzee-haring. De specialiteit van de stad.