Actieve vakanties zijn voor iedereen

Sinds ze afgelopen zomer de Oostenrijkse Alpen te voet doorkruiste, heeft Rixt Wieringa de smaak van het wandelen helemaal te pakken gekregen. Met de wind in de haren en omgeven door de stille schoonheid van de natuur gedijt ze het best, zo ontdekte ze. ‘De volgende tocht staat alweer op de planning.’

Hoewel ze al 12 jaar lang met veel plezier in Amsterdam woont, begon toch ook het buitenleven voor Rixt (32) steeds meer te lonken. Aangezien ze van jongs af aan met haar familie altijd al veel gewandeld heeft, was de keuze voor een actieve vakantie al snel gemaakt. ‘Het idee van een wandelvakantie spookte al langer door mijn hoofd, maar dit keer heb ik eindelijk de knoop doorgehakt.’ Rixt boekte een 7 dagen durende groepsreis – wandelen door de Oostenrijkse Alpen. ‘Omdat dit weer mijn eerste wandelvakantie sinds lange tijd zou worden, leek een groepsreis mij een veilige optie. Het weer kan, zeker zo tussen de bergen, zomaar omslaan, en dan wil je niet in je eentje zijn. Bovendien leek het me veel gezelliger om met een groep gelijkgestemden op pad te gaan, in plaats van op eigen houtje.’

Meditatief

Die keuze bleek een schot in de roos. Hoewel het wandelen an sich intensieve inspanning vergde, had het een ontspannend effect. Ook de groepsdynamiek, waarin ruimte was voor stilte en stevig doorstappen, maar ook voor een gezellig praatje en zelfs diepzinnige gesprekken, paste Rixt als gegoten. ‘Ik vond het zelf heerlijk om wat meer voorop te lopen. De blauwe, frisse, heldere lucht om me heen, de stilte, de prachtige vergezichten. Op een gegeven moment raak je dan ook in zo’n lekkere cadans dat het lopen haast een meditatieve werking heeft.’ Iedere avond, na een tocht van zo’n 16 kilometer per dag, keerde de groep terug naar dezelfde accommodatie. ‘Daar aten we samen en namen we op ons gemak het programma van de volgende dag door. Als je zin had in gezelschap, dan kletste je wat met je medereizigers, maar als je je liever even terugtrok, dan kon dat ook gemakkelijk. Er was zelfs een sauna!’.

“HET WEER KAN, ZEKER ZO TUSSEN DE BERGEN, ZOMAAR OMSLAAN, EN DAN WIL JE NIET IN JE EENTJE ZIJN.”

Op naar de volgende

Nu Rixt de smaak te pakken heeft gekregen, laat ze er ook geen gras over groeien. De volgende trip staat alweer gepland, en dat wordt gelijk iets heel anders. ‘Ik ga in januari sneeuwwandelen in Finland! Op aanraden van mijn gids in Oostenrijk heb ik een huttentocht geboekt, samen met een vriendin. Het lijkt me een heel bijzondere tocht: je krijgt een soort tennisracket onder je schoenen gebonden om te voorkomen dat je wegzakt, maar verder heb je geen speciale uitrusting nodig. Veel laagjes natuurlijk, want tegen Lapland en de Russische grens kan het zelfs -25 graden worden. Ik zie er ontzettend naar uit. Wie weet zie ik daar het Noorderlicht!’

Neem de fiets mee

Wie zich liever wat sneller voortbeweegt in de natuur, maar wél op zoek is naar een actieve vakantie, heeft oneindige mogelijkheden op de fiets. Heuveltje op, heuveltje af in Limburg, net als Rixt de Oostenrijkse bergen verkennen in, bijvoorbeeld, Tirol, of zelfs je tweewieler mee op de boot naar de Dalmatische kust van Kroatië: niets is te gek. En dat wij Nederlanders dol zijn op fietsen, hoeven we je ook eigenlijk niet meer te vertellen. In totaal leggen we jaarlijks gezamenlijk zo’n 15 miljard kilometer af, zo blijkt uit cijfers van het CBS. We gebruiken onze fiets allang niet meer alleen voor woon-werkverkeer of om even boodschappen te doen: in 2018 gingen maar liefst 1,5 miljoen Nederlanders op fietsvakantie. Daar gaven we met zijn allen 452 miljoen euro aan uit! Fietsen blijft dus onverminderd populair, en terecht – op fietsvakantie ben je én sportief bezig, én je ziet je omgeving op een unieke manier aan je voorbijtrekken. Trappen maar!


Het Elfstedenpad

de Wandeltocht der Wandeltochten

Meer nog dan om de steden, gaat het bij het Elfstedenpad om het tussenliggende land en om de paden die de steden verbinden. De schoonheid van de Greidhoeke en het Merengebied staat buiten kijf, maar Friesland is meer dan weiland en water. Het Elfstedenpad maakt een royale slag door de heuvels en bossen van het Gaasterland. Voorbij Dokkum doorkruist het de typische houtwallen in het coulissenlandschap van de Fryske Wâlden. Kortom: met het Elfstedenpad is een prachtig stukje Friesland ontsloten, niet alleen voor schaatsers, fietsers en watersporters, maar nu ook voor wandelaars.

Route Elfstedenpad (Streekpad 19)
Leeuwarden – Stavoren – Harlingen – Dokkum – Leeuwarden
Totale afstand incl. proloog en rondwandelingen 305 km.

Word ook vriend van het Elfstedenpad
Je ontvangt dan het complete Elfstedenpad-vriendenpakket voor €25,00. In het pakket zijn de gids, het stijlvolle ambassadeursspeldje en de oorkonde opgenomen. Bovendien krijg je een eervolle vermelding in de Eregalerij van het Elfstedenpad bij de route op de website.

Het pakket is nu te bestellen op wandelnet.nl/vriend-van-hetelfstedenpad voor €25,00 incl. verzendkosten (reguliere prijs € 32,20).