‘Afgelopen zomer werd voor ons een droom werkelijkheid: we hebben samen met vrienden, familie en medewerkers een Tonke VAN verscheept naar de USA om daar beurtelings te gaan rondreizen’. Aan het woord is Maarten van Soest, eigenaar van Tonke.

‘De afgelopen jaren zijn we uitgegroeid tot een van de grootste camperbouwers van Nederland. We zijn door het publiek tot tweemaal toe tot ‘camper-van-het-jaar’ verkozen. Succes is gaaf, maar het is natuurlijk keihard werken. Het is dan geweldig om het plezier van het reizen met een Tonke te kunnen delen met mensen die je leuk vindt, en bovendien konden we dit, door samen de kosten te delen, voor iedereen betaalbaar houden.

Ik heb de Tonke VAN in de haven van Baltimore opgehaald. We zijn direct naar Washington gereden en vanaf daar gingen we verder in westelijke richting, want het doel was: San Francisco. Meteen buiten Washington begint het landschap groen en heuvelachtig te worden. Overal zijn prachtige National Parks en State Parks met campings. Buitenlanders reizen nauwelijks door het binnenland van de USA, dus iedereen is opgetogen je te spreken met je gekke Europese camper. Het landschap is prachtig en wordt alleen maar mooier naarmate je verder naar het westen rijdt. Ergens in New Mexico kwamen we een bekende wetenschapsjournalist tegen. Hij had geweldige adviezen over trails die hij met zijn grote camper niet kon rijden, maar wij wel.
Dit leverde voor ons het hoogtepunt van onze reis op. De ‘Valley of the Gods’, een heilige Indiaanse plek en meteen daarna de ‘Mokey Dugway’ en het uitzicht over ‘Gooseneck’. Niet doorvertellen. Er was niemand. Alsof we op de maan waren! Soms reden we stukken over de oude Route 66, zoals de oude pas naar California, waarbij je langs het bizarre verlaten mijnwerkersstadje ‘Oatman’ komt. Hier wonen nu alleen nog een paar bijzondere dropouts. We hebben de kust ‘geraakt’ bij Morro Bay, een vriendelijk stadje met trottoirs, waar ook echt mensen liepen en fietsten. “Hier kunnen we wèl wonen”, zeiden de kinderen voor het eerst gedurende de reis. De kust ‘raakte’ ons ook, want er waren zeeotters met jongen aan het spelen onder de vlonders van het eettentje waar we wat aten, er waren dolfijnen in de baai en verder op zee waren bultruggen en jagende orca’s te zien. San Francisco was prachtig, alleen al die zwervers… wat een contrasten heeft dit land. Iedereen die na ons kwam heeft de camper gebruikt om de westkust te verkennen, tot aan Yellowstone en zuidelijk California toe. De camper is nu nog in gebruik daar, en zal in februari terugkomen. Hij is dan 9 maanden van huis geweest en door 7 verschillende gezinnen gebruikt. Wat wij geleerd hebben van deze reis? Dat de USA een waanzinnig mooi land is, maar dat we blij zijn dat we in Nederland wonen waar we veel belasting betalen, mooie voorzieningen hebben en zuinig op elkaar zijn!’.

www.tonke.eu