Voor wie op safari wil zijn er zeeën van mogelijkheden

Landen als Tanzania, Kenia en Zuid-Afrika kennen de prachtigste wildparken, maar ook in een minder bekend land als Rwanda kun je olifanten, leeuwen en zebra’s in het wild wil zien. Bovendien zijn er, buiten de jeep en auto, tal van originele manieren om wildparken te verkennen. De leukste safarimogelijkheden op een rij.

De Grote Trek van bovenaf
Het staat op menig bucketlist: the big five zien. De term komt oorspronkelijk uit de trofeejagerswereld. Als jager verdiende je pas écht respect als je de leeuw, neushoorn, buffel, olifant en luipaard boven je schoorsteen had hangen. De meeste kans om de big five te spotten heb je in de wildparken van Tanzania, Kenia en Zuid-Afrika. Zeer de moeite waard is het Serengeti natuurpark op de grens van Kenia en Tanzania, al is het maar omdat je hier twee keer per jaar de Grote Trek kunt aanschouwen. Op zoek naar vers voedsel verplaatsen 2,5 miljoen gazellen, zebra’s en gnoes zich dan massaal naar Kenia. Een prachtig schouwspel om vanuit je jeep te bekijken. Of nog leuker: vanuit een luchtballon! Dit kan niet alleen in Tanzania, maar ook in het Masai Mara park in Kenia.

Variatie in veilig Rwanda
Je zou het niet zeggen, maar ook in Rwanda kun je een prachtige safari-ervaring opdoen. Vanwege de massale slachting van de Tutsi’s in 1994 wordt het land nog steeds geassocieerd met genocide en oorlog. Maar Rwanda, dat bekend staat om haar eeuwig groene heuvels, is tegenwoordig heel veilig én heeft een eigen nationaal park. Om het toerisme te stimuleren bracht de regering the big five, samen met een natuurorganisatie, een paar jaar geleden terug in het Akagera National park. Het park is met 12.000 dieren relatief klein, maar biedt wel een heleboel variatie. Zo is er de optie om met een bootje langs nijlpaarden en nijlkrokodillen te varen en kom je over prachtige vlaktes vol antilopen en zebra’s.

“DE RIT BESLAAT LIEFST ZESDUIZEND KILOMETER WAARBIJ TANZANIA, ZIMBABWE, BOTSWANA EN ZUID-AFRIKA WORDEN DOORKRUIST.”

Treinsafari
Eerlijk toegegeven, je zal de wilde beesten niet zo dichtbij zien als vanuit een jeep. Maar dwars door Afrika reizen met de trein is een onvergetelijke ervaring. Vanuit je coupé zie je het Afrikaanse landschap als een filmdecor aan je voorbij trekken. Er zijn verschillende mogelijkheden om Afrika per trein te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een luxe, maar ouderwets ingerichte trein? In de houten restauratiewagens waan je je in de jaren dertig van de vorige eeuw. Onderweg word je als passagier behoorlijk in de watten gelegd. Je krijgt heerlijk eten en de lekkerste wijn geserveerd. De trein vertrekt vanuit Kaapstad of Dar es Salam in Tanzania en de rit beslaat liefst zesduizend kilometer waarbij Tanzania, Zimbabwe, Botswana en Zuid-Afrika worden doorkruist. De rit voert onder andere langs de safari-gebieden van Selous en de Riftvallei. En ja, hierbij kun je wilde dieren zien vanuit je coupé. Gelukkig maar dat de trein niet harder dan twintig kilometer per uur rijdt. Wil je de beesten écht van dichtbij aanschouwen? Dat kan. Er wordt geregeld gestopt voor één of tweedaagse excursies naar de omliggende wildparken. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om te stoppen in de kleine dorpjes die je onderweg tegenkomt. Boek wel op tijd, voor een plek in een trein is namelijk een wachtlijst en die kan gerust oplopen tot twee jaar.