De veelzijdigheid van Nederlands natuurschoon

Ons land mag dan klein zijn en het klimaat weinig divers, de Nederlandse natuur is wel degelijk enorm gevarieerd. Combineer dat gegeven met het gemak van de kleine afstanden en het grote aanbod aan accommodatie middenin de natuur, en je hebt de perfecte vakantie om tot rust te komen binnen de eigen landsgrenzen. Waar kun je zoal naartoe?

De Nederlandse woestijn

Loop je ver genoeg het Kootwijkerzand op, voelt het er net zo desolaat als de gemiddelde woestijn. Het natuurreservaat is zo uitgestrekt dat je na een paar honderd meter wandelen al omringd zal zijn door zand, zand en nog eens zand. Het Kootwijkerzand, gelegen op de Veluwe, is wat dat betreft ook uniek: het is met een oppervlakte van 700 hectare de grootste stuifzandvlakte van West-Europa. Urenlang kun je er ronddwalen zonder iemand tegen te komen – je kruist hooguit het pad van een konijn of ree. Als je er écht vroeg bij bent, heb je in de ochtenddauw zelfs kans om edelherten te spotten.

La dolce vita

De fijnproever die zich na een stevige fiets- of wandeltocht het liefst laaft aan authentieke streekgerechten, zit in Zuid-Limburg gebakken. Trek er bijvoorbeeld eens op uit in het prachtige Maasdal met zijn glooiende heuvels, knisperend groen en historische bezienswaardigheden, en strijk daarna neer in het eeuwenoude plaatsje Bemelen. Eenmaal daar kan het Bourgondische leven worden afgetrapt. Een wijntje van één van de vele Limburgse wijngaarden, de verfijnde smaak van het vlees van het Livar Kloostervarken, fruit dat rechtstreeks van het Bemeler land komt… Zuid-Limburg heeft ’t allemaal!

“TREK ER BIJVOORBEELD EENS OP UIT IN HET PRACHTIGE MAASDAL MET ZIJN GLOOIENDE HEUVELS, KNISPEREND GROEN EN HISTORISCHE BEZIENSWAARDIGHEDEN, EN STRIJK DAARNA NEER IN HET EEUWENOUDE PLAATSJE BEMELEN.”

Werelderfgoed in het noorden

In hetzelfde rijtje als Yosemite National Park in Amerika en het Great Barrier Reef in Australië, treffen we ook de Waddenzee aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust aan. In 2009 werd het Waddengebied namelijk opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst, en dat maakt het een onmisbare vakantiebestemming voor iedereen die de natuur en al haar flora en fauna aan warm hart toedraagt. Wadlopen, zeehonden spotten of gewoon in de eindeloze verte staren langs de kust: in deze weidse omgeving kom je echt tot rust.


Rust en ruimte in de natuur

Waar ervaar je het echte gevoel van vrijheid beter dan middenin de natuur? Waar je de ochtenddauw zelf kunt voelen, de vogels op een paar meter afstand de dag hoort inluiden en waar je ’s avonds wegdroomt bij het kampvuur? Gelukkig kent Nederland maar liefst 134 Natuurkampeerterreinen, waar je kunt kamperen in z’n puurste vorm. Geniet er van de rust, de ruimte en de vrijheid. Met de Natuurkampeerkaart (in Het Groene Boekje) kun je op alle terreinen terecht. Benieuwd waar deze terreinen zijn? Kijk op www.degroenekoepel.nl of www.natuurkampeerterreinen.nl.