Alle provincies in Nederland hebben zo hun eigen karakter en charme. Zo heeft ieder gebied zijn eigen toeristische pareltjes. Die oer-Hollandse plekken hebben we voor je op een rijtje gezet.

Zeeland
Zeeland heeft een kustlijn van 650 kilometer, waardoor het dé provincie voor strandliefhebbers is. Natuurlijk kun je – naar aanleiding van het liedje – naar Zoutelande gaan, maar het strand van Cadzand is misschien wel het mooiste van Nederland. Het elf kilometer lange zandstrand is omgeven door duinen. In combinatie met de slikken, schoren en oude polders is hier een uniek natuurgebied ontstaan. En als je het dan over uniek hebt, bezoek dan ook het Verdronken Land van Saefthinge. Een 36 km2 groot oerlandschap dat je – voor je eigen veiligheid – het beste met gids kunt verkennen. De strijd met het water heeft hier zijn sporen nagelaten; ooit stond er zelfs een kasteel. Voor West-Europa is dit een ongekende, uitgestrekte brakwater wildernis.

Noord-Brabant
Prachtige natuurgebieden, schitterende musea en historische steden; je ontdekt het in misschien wel de meest bourgondische provincie van Nederland. Deze provincie kun je verkennen dankzij tal van wandelroutes, fietstochten, MTB-tracks, ruitertochten, en vaarroutes.  Een aanrader is de Van Gogh fietsroute. Zorg dat je tijdens de schemering bij het Van Gogh-Roosegaarde fietspad uitkomt. Net buiten Nuenen spot je dan een magische beleving ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. Duizenden fonkelende steentjes kleuren het fietspad. Vanuit het levendige en eigenzinige Eindhoven sta je er ook zo met de bus.

Voor gevarieerde citytrips zit je in deze provincie goed; overal word je gastvrij ontvangen. Geschiedenis liefhebbers kijken hun ogen uit in Den Bosch met de machtige Sint-Jans Kathedraal. Breda mag dan meer dan 750 jaar oud zijn; deze stad is eigentijds en bruist. Tilburg is juist rauw en experimenteel.

Limburg
In de zuidelijkste provincie van Nederland heb je geen tijd om je te vervelen. Limburg is ontzettend veelzijdig. Bezoek er historische steden als Maastricht en Venlo. Dineer in de beste restaurants. Of ga er te voet of op de fiets lekker op uit door het afwisselende natuurlandschap. Wil je liever watersporten? Dan moet je bij de Maasplassen zijn. Dat is het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Niet bang voor avontuur? Dan is grotbiken in Valkenburg ook een aanrader. Mag het wat rustiger, ga dan steppen door Maastricht. Of kies voor een drie landen wandeling.

Gelderland
Met de Veluwe en steden als Arnhem, Nijmegen en Tiel heeft Gelderland ontzettend veel te bieden. Je zou de Achterhoek daardoor bijna vergeten. En juist dat zou absoluut zonde zijn. Karakteristiek voor deze streek is het coulissenlandschap; uitgestrekte weilanden met houtwallen. Natuurliefhebbers noemen het één van de mooiste regio’s van Nederland. Een gebied dat je perfect op de fiets kunt verkennen. Waarbij je natuurlijk afstapt om pittoreske dorpjes te bezoeken. De kans is groot dat je ook nog langs kastelen komt; verspreid in het landschap liggen tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse Adel. Sommige oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk, andere als chiquere woonstee in de 17e en 18e eeuw.
In het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland vind je de Achterhoek. Karakteristiek voor de streek zijn de uitgestrekte weilanden met houtwallen – het zogenaamde coulisselandschap. Natuurliefhebbers zijn het er unaniem over eens: de Achterhoek is een van de mooiste regio’s van Nederland! Stap op de fiets en neem al het moois in je op, verken de pittoreske dorpen per voet of ga heerlijk onthaasten op het water. Zoveel variatie, dát is nou de Achterhoek!

Overijssel
Eén van de meest unieke plaatsen in Nederland is het kleine Overijsselse dorpje Giethoorn in Nationaal Park Weerribben-Wiede. Jaarlijks komen er zelfs duizenden Chinese toeristen naar deze bijzondere plek. Het kleine riviertje doet hier namelijk dienst als weg. Dobber zelf op zo’n bootje langs de schilderachtige huizen. En ontdek meer over de geschiedenis. Maar Overijssel kent meer plekken die de moeite waard zijn. Wat dacht je van een bezoek aan de Hanzesteden Kampen en Zwolle; plaatsen waar tussen de 14 en 16e eeuw flink gehandeld werd.

Drenthe
Wie kent de prehistorische hunebedden in Drenthe niet? Je vindt er hier maar liefst 52! De meest indrukwekkende exemplaren ontdek je op Hondsrug UNESCO Global Geopark. Wil je echt terug in de tijd bezoek dan monumentendorp Orvelte. Eén van de meest indrukwekkende plekken van Nederland vind je ook in deze provincie namelijk Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Vanaf deze plek werden Joden in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd. Hier krijg je een beeld van wat er in de Tweede Wereldoorlog in Nederland is gebeurd.

Friesland
‘Leve het water’ is de slogan van Friesland voor het nieuwe jaar. Deze provincie bestaat voor 50% uit water. Iedere waterliefhebber komt in deze provincie aan zijn trekken. Of je nu zelf een bootje wilt huren en de provincie vanaf het water wilt verkennen. Het liefste vist. Of meer van de extreme watersporten bent. Het kan hier allemaal. Wist je dat je in Lemmer het grootste functionerende stoomwatergemaal ter wereld vindt? Het Ir. D.F. Woudagemaal staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En vergeet het bijna-autoloze Friese Waddeneiland Vlieland niet. Geniet er in alle rust van de natuur.

Groningen
‘Er gaat niets boven Groningen’, wordt in het Noorden gezeg. Het is er stoer, authentiek en ongerept. Een universiteitsstad die bruist. Waar echt van alles te doen is en je je ogen uitkijkt vanaf de Martinitoren. Daar omheen ligt ‘een ommeland waar de stilte je als een oude vriend omarmt’, zoals ze dat zelf zo mooi omschrijven. De Wadden behoren zelfs tot het werelderfgoed. Vergeet ook de onneembare vesting Bourtange niet. De vijand droop hier snel af door de combinatie van bastions en het drassige moeras. Het is volledig in oude glorie herstel. Wil je de hele provincie verkennen en wandel je graag? Kies dan voor het Projewailpad.

Flevoland
Flevoland mag dan de jongste provincie van Nederland zijn. Je zit hier goed voor een combinatie van natuur, watersportactiviteiten én moderne architectuur. Maar wist je dat dit gebied ook een rijke historie heeft? Midden in de Noordoostpolder ligt het voormalige eiland Schokland. Door de aanhoudende stormvloeden is het dichtbevolkte eiland ruim 150 jaar geleden ontruimd. In de Gesteentetuin vind je stenen van miljoenen jaren oud; de geschiedenis van deze plek gaat terug naar de IJstijd. In het museum ontdek je er alles over. Je kunt dit ook mooi combineren met een bezoek aan Batavialand. Hier ontdek je dat het water niet alleen onze vijand was, maar ook een bron van handel en voorspoed.

Utrecht
In de provincie Utrecht vind je tal van kastelen, bijzondere natuur en natuurlijk mooie steden. Een bezoek aan Dom-stad Utrecht is misschien een vanzelfsprekendheid, maar vergeet ook Amersfoort niet. Deze plek staat bekend om haar mooie historische binnenstad. De sprookjesachtige Middeleeuwse poort heet de Koppelpoort en maakte oorspronkelijk deel uit van de stadsmuur. Maar ook de Onze-Lieve-Vrouwetoren, Muurhuizen, Monnikendam en de Mannenzaal zijn Middeleeuwse monumenten. Mag het wat moderner? In Amersfoort vind je ook het Mondriaanhuis. Het grootste kasteel van Nederland – Kasteel de Haar – vind je ook in deze provincie. Wist je dat Coco Chanel en Roger Moore er graag kwamen voor extravagante feesten? Het is inmiddels een gewilde trouwlocatie én in het weelderige groene park kun je prachtig wandelen.

Noord-Holland
Noord-Holland is met steden als Amsterdam, Haarlem en de kaasmarkt van Alkmaar misschien wel de bekendste provincie van Nederland. Authentieke dorpjes als Volendam en Marken trekken ontzettend veel binnen- en buitenlandse bezoekers. Maar durf ook eens buiten de gebaande paden te gaan.

Callantsoog is misschien niet de eerste badplaats waar je aan denkt, maar het is dé pek om op adem te komen. Callantsoog is één van de oudste en fraaiste badplaatsen van ons land. Achter de hoge duinen van het dorp, vind je een breed zandstrand dat eindeloos voor je uitstrekt. Geniet van je lunch of een kopje koffie op het terras van één van de vele strandtenten. Of ga lekker winkelen in het levendige dorp. Zelfs iedere zondag zijn de winkels open. Zoek daarnaast de rust op van natuurreservaat Het Zwanenwater – net onder Callantsoog. De twee duinmerken zijn de perfecte plek voor unieke flora en fauna.

Den Helder heeft als vestingstad aan zee ook een onuitwisbare én onbetwiste (maritieme) historie en traditie. Bezoek het Marinemuseum, Reddingsmuseum of Fort Kijkduin. Vanaf het water spot je nog meer forten en bunkers, terwijl je Stelling Den Helder ontdekt. En wat te denken van de natuur? Zo kun je bijvoorbeeld het wad op.

Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland kent tal van steden met een rijke historie. Zo was Dordrecht tijdens de Middeleeuwen een belangrijke handels- en garnizoenstad. Het was de eerste Hollandse stad met stadsrechten. Leiden heeft dan weer een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse bezetting.

De historische binnenstad van Delft staat vol met bezienswaardigheden uit de Gouden Eeuw. En Rotterdam heeft het in de Tweede Wereldoorlog heel zwaar te verduren gehad, waardoor nu een bijzondere stad is ontstaan.

Maar als er één plek in Zuid-Holland is, waar je eens moet zijn geweest dan is het het molencomplex van Kinderdijk. Dat staat al sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ben je hier nog nooit geweest? Voor Nederlanders is het absoluut het aanrader. Dit gebied vertelt namelijk het verhaal van de Lange Landen. Een vruchtbaar gebied waar velen graag woonden, maar de strijd tegen het water keer op keer gevoerd moest worden. Op de grens met Noord-Brabant vind je nog zo’n waterrijke aanrader: Nationaal Park De Biesbosch.


Win een weekend Kamperen in de Achterhoek!

De Achterhoek staat bekend om haar rust, ruimte, karakteristieke landschap, authentieke boerderijen, prachtige kastelen en pittoreske dorpjes. Camping Vreehorst is één van de 25 deelnemende campings van Kamperen in de Achterhoek. De 4,5* camping in Winterswijk met moderne faciliteiten is een perfecte uitvalsbasis om de Achterhoek te ontdekken.

Wat kun je winnen?
Camping Vreehorst geeft een heerlijk weekend in het laagseizoen cadeau voor 2 volw. en 3 kind. in een luxe Lodge tent.

Wat moet je doen?
Ga naar www.kamperenindeachterhoek.nl en vraag nu de Camping Card Achterhoek aan*

Mocht je niet gewonnen hebben geen probleem want met de Camping Card geniet je van voordelige tarieven in het voor- en naseizoen en kortingen op leuke uitjes in de Achterhoek.

*
Onder de inzendingen wordt op 3 februari een winnaar gekozen. De winnaar ontvangt per email bericht.