Met haar barokke straten, jugendstilhuizen en brede bruggen over de rivier de Moldau is Praag een lust voor het oog. Naast de overdaad aan kunst en cultuur heeft de Tsjechische hoofdstad talloze goede shopadressen, een keur aan restaurantjes en prachtige pleinen om op rond te hangen. Praag is hip en happening.

Een citytrip Praag (Praha) betekent veel wandelen; te voet beleef je deze stad op zijn best. Lopende door de kronkelige straatjes is het heerlijk dwalen. Het leukst zijn de onverwachte pleintjes en doorkijkjes die opdoemen. Op de terrasjes is het puur onthaasten met een Tsjechisch biertje. Kijk lekker rond en neem de stad in je op, er is zoveel te zien!

De Karelsbrug (Karlův most 1357) is alleen toegankelijk voor voetgangers maar desalniettemin de drukstbezochte oversteek van de rivier de Moldau. Maar geen nood, de constructie bestaande uit zestien bogen is bijna tien meter breed. Ruimte genoeg dus om ontspannen te genieten van het uitzicht en de dertig standbeelden in barokstijl die de brug sieren. De toren aan de zijde van de oude stad wordt wel beschouwd als het mooiste gotische bouwwerk ter wereld. Aan de overkant ligt de Praagse burcht, een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld.

Drukte ontvluchten

De vesting van Vyšehrad is de perfecte plek om in de middag de drukte van het centrum te ontvluchten. De wijk ligt op een heuvel en de vestingmuren bieden een prachtig uitzicht over de rivier. Rondom Vyšehrad ligt een park waar je lekker kunt zonnen en picknicken. Het is hier een stuk minder toeristisch dan in de binnenstad. Aanrader binnen de vesting is de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. De bouwwerken zijn van top tot teen beschilderd door Mucha.

Komend vanaf het oude gedeelte naar de Nieuwe Stad over de Jiraskuvbrug, zie je in de verte het dansende huis van Frank Gehry. Een bijzonder gebouw voor wie van architectuur houdt. De golvende gevel is dan wel het toppunt van modernisme, toch past die mooi bij de art-nouveau-architectuur die Praag rijk is. Het zogeheten Representatiehuis (Obecní dum 1912) is waarschijnlijk het beroemdste voorbeeld van deze kunststroming in de stad. Tip: kijk ook eens omhoog want aan het plafond hangen prachtige lampen.