Onontdekte plekken vinden, is volgens Sarah Chronis het leukste dat er is. Niets dat de actrice of presentatrice tegenhoudt, zelfs haar vliegangst niet. “Reizen maakt me gelukkig. Proeven van andere culturen is zo leerzaam. Het maakt je rijker als mens.”

Het reisvirus is er met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders namen mij als baby mee in hun backpack de wereld over. Als peuter rende ik rond in de jungle van Thailand. En ook Jordanië bezocht ik met familie. Wat is de historische stad Petra prachtig! Andere jaren kampeerden we. Met zijn allen in een tent slapen, koken op een klein pitje – ik hou ervan.”

Vliegangst
Dat ze moet vliegen om al die wereldwonderen te kunnen bezoeken, neemt ze voor lief. “Vliegen voelt altijd heel onnatuurlijk; ik sta het liefst met beide benen op de grond. Als ik moet kiezen tussen een binnenlandse vlucht of een trip met een nachttrein of –bus, kies ik voor die laatste. Dat is een ervaring an sich. Tijdens de trip krijg je zoveel mee van het land.”

Off-the-beaten-track
Inmiddels heeft ze alle continenten bezocht. “Het noorden van India vond ik geweldig. Maar ook het Patagonië in Argentinië heeft veel indruk op mij gemaakt. We hebben hier de hoogste berg beklommen; een hike van zeven uur. Ik ben geen daredevil, maar zo’n avontuur ga ik niet uit de weg. We kiezen vaak voor off-the-beaten-track bestemmingen. Pareltjes die nog niet zoveel toeristen ontdek hebben.

Europa
Voor het programma Onontdekt Europa heeft Chronis recent Praag bezocht. “Wat een verrassing. Ik had een afstandelijke sfeer verwacht, maar het was er schattig, klein en knus. Zo gezellig met die kleine marktjes, waarop je onder warme heaters met schapenvelletjes kunt zitten. In Oost-Europa valt volgens mij nog veel meer te ontdekken. Europa is dankzij de rijke historie en cultuur mijn favoriet. Dat hebben we dit jaar ook in Portugal ervaren; je hoeft niet ver weg te gaan voor een mooie avontuur.”

Wie is de Mol?
Ze is dankbaar dat ze voor haar werk zulke mooie reizen mag maken. Als voormalig winnares van Wie Is De Mol? én ervaren reizigster mocht ze dit jaar mee naar China als kandidaten begeleidster. “Dat zijn echt dromen die uitkomen. Hier kan ik zo van genieten. Al ben je als kandidaat wel minder met je omgeving bezig. Dit jaar kon ik meer genieten van wat ik in China zag. Al heb ik in Colombia ook prachtige plekken gezien.”

Tot rust komen
Waar komt deze bezige bij dan tot rust? “In ons familiehuis op Terschelling kan ik me echt terug trekken. En in Griekenland ben ik op mijn gelukkigste. Mijn vader is Grieks, dus hier liggen mijn roots. Al verblijf ik opeen ieniemienie eiland waar nog ezels rond wandelen; ik vind het heerlijk. Mijn aanrader? Ga in Griekenland island hoppen; zo zonde om hier op maar één plek te blijven hangen.

Bewustwording
Ze verkent niet alleen nieuwe gebieden. Ze helpt ook. “Op mijn zeventiende heb ik vrijwilligerswerk gedaan in een Braziliaans weeshuis. Het heeft me echt gevormd. Bewustwording vind ik heel belangrijk. Daarom heb ik een tijdje geleden ook vrijwilligerswerk gedaan in een Grieks vluchtelingenkamp via Movement on the Ground. Als bij ons oorlog uitbreekt, hoop je dat anderen ook voor je klaar staan.”