Geen zee te hoog, geen rivier te smal

Oh, de charme van reizen op het water. De rustgevende deining van de golven, de gemoedelijke sfeer op het dek, de horizon die zich voor de boeg uitstrekt en nergens lijkt te eindigen… vanaf de rivier, zee of oceaan is alles anders. Waar je ook bent. Om het vrije gevoel van het varen te kunnen meemaken, hoef je heus niet te bezitten over een eigen sloep, zeilboot of luxe jacht. Stap aan boord van een cruiseschip! De bestemmingen zijn eindeloos. Wij geven je wat tips uit de zee aan mogelijkheden.

Panamakanaal

Het Panamakanaal is bijzonder. Waarom? De 81 kilometer lange waterweg is namelijk helemaal aangelegd door mensen. Op 1 januari 1881 begonnen de Fransen aan de monsterklus, in 1907 werd het werk overgenomen door de Amerikanen en in 1914 kon het kanaal officieel in gebruik genomen worden. Het Panamakanaal verbindt de Caraïbische zee met de Stille Oceaan en voert dwars door het prachtige Panama, gelegen in Centraal-Amerika. Al sinds jaar en dag is het kanaal een populaire cruisebestemming, en die cruises zijn zo uitgebreid als je zelf wilt. Begin bijvoorbeeld in het zuiden van Chili, geniet van een de meest verse seafood aan de kust van Coquimbo, gooi het anker uit in de prachtige Peruaanse stad Lima, en vaar via Ecuador, Colombia en Panama zelfs helemaal door naar Miami. Eenmaal daar kun je er natuurlijk naar wens altijd nog een vakantie achteraan plakken.

De Noorse fjorden

Ook de Scandinavische natuurpracht is adembenemend. Vanaf een cruiseschip lijken de statige bergen nog imposanter, de wateren spiegelglad, en de luchten nog betoverender. Wie houdt van de sereniteit van het noorden en het ongedwongene van het Scandinavische leven, is op een cruiseschip langs de Noorse fjorden op de goede plek. Waar je ook heen vaart – richting noord of zuid, landinwaarts of van de kust af, de steile bergwanden, kleurige, vrolijke havenstadjes en woeste watervallen zijn overal even mooi. Vertrekken kan ‘gewoon’ vanuit Amsterdam, Rotterdam of IJmuiden, maar ook vanuit bijvoorbeeld Engeland of Noorwegen zelf. Absoluut een van de hoogtepunten: de Zeven Zusters, een waterval in de Geirangerfjord in Noorwegen. Het water stroomt hier in zeven afzonderlijke stromen maar liefst 300 meter naar beneden. Een must see!

“AL SINDS JAAR EN DAG IS HET KANAAL EEN POPULAIRE CRUISEBESTEMMING, EN DIE CRUISES ZIJN ZO UITGEBREID ALS JE ZELF WILT.”

Onze eigen rivieren

Wie liever dichtbij huis blijft, kan ook zeker op een cruiseschip zijn hart ophalen. Heb je bijvoorbeeld wel eens aan het natuurschoon en de interessante steden langs onze eigen rivieren gedacht? Zelfs als je in Nederland blijft kun je makkelijk een of twee weken zoet zijn op het water. Reis bijvoorbeeld langs de authentieke Hanzesteden langs de IJssel en het Zwarte Water, verken de Zaanse Schans vanaf het water of trek in het voorjaar op je gemak het Limburgse landschap in. Ook als je Nederland op je duimpje denkt te kennen, zal een cruise je weer tot heel andere inzichten brengen. Nederland, waterland – gaat dat zien!