Miljoenen Nederlanders zijn actieve kampeerders. Voor de coronacrisis waren dat er volgens de ANWB zo’n drie miljoen. Het afgelopen jaar zijn daar flink wat liefhebbers bijgekomen. Maar hoe zorg je nu voor een onvergetelijke vakantie met je camper, caravan, tent of vouwwagen? Diverse ervaren kampeerders delen hun tips.

Camping kiezen

Hoe kies je de juiste camping? Omdenken bij het lezen van reviews; dat is de gouden tip van Jeanette. “Natuurlijk wil je weten waar mensen over klagen. Maar als ik lees: ‘de animatie schalt tot half twaalf over de camping’, dan denk ik: gezellig, hoef ik ook niet stil te zijn om 22.00 uur. Als er staat ‘douchemuntjes zijn niet meer van deze tijd’, dan denk ik: ideaal geen pubers die uren onder de douche staan.”

Geen voorkeur qua bestemming, blijf dan dichtbij huis. Niet te veel reistijd, betekent des te meer kampeertijd. Het genieten kan dan meteen beginnen. Op een half uurtje rijden sta je in Nederland al in een heel ander gebied. Zo vertelt Nori dat Nederland bijvoorbeeld veel mooie natuurkampeerterreinen heeft. 

Kijkje nemen

Het geheim van Fee voor een succesvolle vakantie is vooronderzoek. “Vooraf boeken we dan een weekendje in een blokhut. Als auto’s naast de tent mogen staan, is het voor ons een no go. Mensen pakken de auto zo drie, vier keer op een dag, bijvoorbeeld voor boodschappen, uitstapjes en uiteten gaan. Als de camping goed gekeurd is, dan heb je echt de vakantiekriebels.” Ook Mirjam gaat graag even langs. “Dan check ik eerst de wc’s – zijn die netjes, dan is de rest van de camping dat in bijna alle gevallen ook.” 

Ga je kort weg, denk aan een weekend of weekje, dan is het volgens Annelore aan te raden om vooraf de hele streek op internet uit te kammen. “Bakker, slager en apotheker – ik weet precies waar alles zit. Dat geldt ook voor uitzichtpunten en leuke wandelingen. Als je dat allemaal nog uit moet zoeken, dan ben je al zoveel tijd kwijt.”

Inpakken

En wat mag er absoluut niet ontbreken? Volgens Patricia zijn dat tie wraps, tape en WD40. “De duct tape was de redder in nood toen we wegreden met het dakluik van de caravan nog open. En WD40 hadden we nodig voor een krakende caravandissel.” Rianne gaat voor de losse waslijndraad. “Er is altijd wel iets in de buurt waar je die aan vast kunt maken. Sneldrogende handdoeken mee en je was is voor de bui alweer droog.”

Maar maakt het ook niet te gek. Boukje lacht: “Alles wat je thuislaat, is mooi meegenomen. Deze zin komt van de Nederlandse toeristen kampeer club (Ntkc). En zo is het ook echt.”

En route

Pierre ontdekte tijdens de vakantie, dat het belangrijk is om de routes vooraf goed door te nemen. En dan wel lettende op de hoogte van je camper of caravan. “Google Maps doet niet aan maximale hoogtes.
En zelfs de Michelin-app – waarin je kunt aangeven dat je met een caravan rijdt – laat je wat dat betreft in de steek.”

“Als je met een camper reist, dan ben je vrij zolang je watervoorraad toereikend is en je wc nog niet vol”, vertelt Riet. “Voor ons is het dus belangrijk dat we op tijd onze afvaltank kunnen legen en voldoende eten en drinken bij ons hebben. Wij gebruiken de app Campercontact, zodat we eenvoudig campings en camperplaatsen ontdekken.”

Checken

Debbie weet één ding zeker; als zij met een nieuwe tent of vouwwagen op pad gaat, dan oefent ze thuis een aantal keer met opzetten. “We moesten dat één keer doen bij 35 graden na 12 uur in de auto te hebben gezeten en dat was geen succes.”

Dat je vooraf je materiaal goed moet checken, heeft ook Kim ervaren. “Wij kregen een klapband onderweg met onze AlpenKreuzer. Op dat moment beseften we ons pas dat we de banden nooit gecheckt of vernieuwd hadden. We wilden ‘m vervolgens op ons vakantieadres achterlaten, maar besloten – als zuinige Zeeuwen – ‘m toch mee terug te nemen. Resultaat: een tweede klapband.”

Genieten

“Ga je kamperen met kinderen? Plan je vakantie dan niet te vol. Zij vinden het vaak leuk om op de camping te blijven. Als ze wat ouder zijn, heb je er zo geen omkijken naar. Neem voor jezelf dus ook wat mee, zodat je optimaal kunt genieten van me-time. Wil je last-minute toch iets doen? Bij de meeste campings liggen folders met allerhande ideeën”, aldus Nienke.

Nachtelijk bezoek

Maar let wel eventjes op waar je je spullen zet. Zo heeft Carola ervaren. Lachend vertelt ze “Het was al donker en ik had dorst; dus ik pakte op de tast een flesje cole en schroefde deze open. Gulzig nam ik een paar grote slokken… Om die meteen weer uit te spugen, omdat er vanalles in mijn mond rondliep. Ik had net een rood mierenfeestje verstoord…” 

Ook Kathy heeft ervaring met nachtelijke gasten. “Een vos ging met onze afvalzak ervan door. En dit jaar ritselde er een muisje in onze voortent. Voordat je die hebt gevonden… Mijn tip: gooi je afval dus echt weg, voordat je gaat slapen.”