Op vakantie in Nederland saai? Niet als het aan deze vakantiegangers ligt! Karin van der Maas (48) gaat al jaren met haar gezin op vakantie in Nederland. Samen met haar man Marco (48) en haar twee zoons, Steven (20) en Chris (17) varen ze met hun Altena Kruiser van 8.75 meter alle wateren van Nederland over. Dit jaar gaan ze voor de 20e keer met hun boot op vakantie in Nederland.

“Voor ons is het heel normaal dat we op vakantie gaan in Nederland”, begint Karin. Het vakantievieren in Nederland zat er voor het stel al jong in. “Marco en ik leerden elkaar kennen op de middelbare school. Hij ging toen altijd al kamperen met zijn ouders op Texel en mijn ouders hadden een boot, waarmee we de zomers op het water doorbrachten.”

“Na ons trouwen en een aantal vakantie in het buitenland, hebben wij ook een motorboot gekocht”, vertelt Karin. “Wij brengen de weekenden en de zomervakantie erop door. Toen de kinderen klein waren was het superhandig omdat je al je spullen altijd bij de hand hebt. Bovendien geeft het een onwijs gevoel van vrijheid. Is het ergens leuk? Dan blijven we langer. Is er niets aan? Dan gaan we door. Het reizen over het water brengt je ook op plekjes die je vanaf de weg niet kunt bereiken, waardoor je prachtige natuur en enorme rust kan vinden. Hebben we geen zin in die rust? Dan vertrekken we naar een haven en zoeken we de gezelligheid op.”

Het weer

Hollandse zomers zijn Hollandse zomers. “Heb je weer zoals in de maanden mei, juni en juli van dit jaar dan heb je mazzel. Maar we hebben ook wel eens hele zomers binnen moeten doorbrengen. Dan deden we spelletjes, maakten we puzzels en lazen we boeken.”
Je zou denken dat de familie Van der Maas alle plekken in Nederland inmiddels wel gezien heeft. “Ondertussen hebben we gevaren in de Noordoostpolder, de Friese meren, de Hollandse meren, de grote rivieren, rondje Utrecht e.o., Amsterdam e.o., we zijn de mooiste plekjes tegen gekomen.” De jongens gaan dit jaar niet meer mee. “Voor het eerst gaan we met z’n tweeën. Waar de reis heengaat? Geen idee! De plannen zijn om naar Noord-Holland te gaan, maar of we daar ook uitkomen? Nederland is prachtig en heeft zo ongelooflijk veel plekken die we nog niet hebben gezien!”