De méditerranée is misschien wel de meest ultieme winter escape. Als je een paar dagen wilt genieten op een plek waar een behaaglijk zonnetje en lekker eten de hoofdrol spelen, dan zit je in landen rond de Middellandse Zee helemaal goed. Niet te ver vliegen, ontspannen op het strand, beetje slenteren door smalle straatjes en op een terras lokale wijn drinken voor een habbekrats. Valencia is the place to be voor wie culinair wil genieten.

Valencia is dé stad in het oosten van Spanje. Deze streek staat bekend als het beginpunt van de Costa Blanca met vele witte baaien en natuurgebieden. Landmark voor Valencia is het architectonische complex ‘Ciudad de las Artes y de las Ciencias’ (Stad van de Kunsten en Wetenschappen) waarin ook Europa’s grootste aquarium te vinden is. Als tegenpool van dit hoogtepunt van modernisme kun je verdwalen in de meest verrassende hoekjes van de middeleeuwse wijk ‘El Carmen’ met talloze paleizen en stadstuinen. Of kun je je ogen uitkijken op de grootste markt van Europa met een ongekend aanbod van verse etenswaren en vissoorten waarvan je het bestaan niet eens kende. Deze ‘Mercado Central’ ligt aan de voet van de ‘Lonja de la Seda’, een prachtig gotisch gebouw dat oorspronkelijk de zijdebeurs huisvestte. In 1996 plaatste de UNESCO het op de Werelderfgoedlijst, mede omdat het bouwwerk de macht en weelde aantoont van de kooplieden in vroeger tijden.

Moe van alle culturele indrukken, dan is het tijd voor culinair genieten. Paella is een van de bekendste gerechten van Spanje. Dit rijstgerecht komt oorspronkelijk uit de omgeving van Valencia. In de Albufera, ten zuiden van de stad, verbouwt men nog steeds de klassieke paellarijst ‘Bomba of Calasparra’. In de haven ‘Marina Real Juan Carlos I’ vind je restaurants met een prachtig uitzicht die de nationale specialiteit in alle soorten serveren. De centrale pier bergt verbluffende jachten omringd door de 19e-eeuwse havenloodsen en het ‘Edificio del Reloj’ (klokgebouw).

Bron: www.visitvalencia.com