Onbekend Europa:

Sla Frankrijk, Spanje of Italië dit jaar eens over! Juist minder bekende Europese pareltjes hebben een hoop te bieden. Zo is een bezoek aan IJsland voor natuurliefhebbers een onvergetelijke ervaring, kunnen geschiedenisliefhebbers hun hart ophalen in het voormalig communistische Georgië, voor wie van lekker en gevarieerd eten houdt, is de Macedonische keuken een openbaring en sportfanaten zitten goed op de Kanaaleilanden.

Ongerepte natuur in IJsland

Wandelingen maken over gletsjers en door bossen en ongerepte velden, walvissen bekijken en het Noorderlicht aanschouwen. In IJsland kan het allemaal. En dat maakt dit eiland in de Atlantische Oceaan een walhalla voor natuurliefhebbers. Wie een rondreis maakt met de auto kan het beste de Golden Circle volgen. Deze hoofdweg voert je langs prachtige plekken, zoals de gigantische Gullfoss waterval. Tevens een bezoekje waard is natuurreservaat Dimmuborgir dat in het noorden van het land ligt en bestaat uit rotsformaties van lava. In het westen ligt nationaal park Snaelfellsjökull. Heb je na al dat gewandel zin om te relaxen? Dat kan in de Blue Lagoon, het bekendste thermale bad van het eiland. Overigens is een reis naar IJsland prima te combineren met een bezoekje aan Oost-Groenland.

Culinaire smeltkroes Macedonië

De parel van de Balkan, zo wordt Macedonië ook wel genoemd. De natuur is er prachtig en je hebt er veel kerken en kloosters en honderden kleine dorpjes. En dan is het eten er ook nog eens niet alleen lekker, maar ook goedkoop. Voor tien euro heb je al een maaltijd, dus je kunt hier naar hartenlust uit eten. Heeft Macedonië een typisch eigen keuken? Kenners vinden van niet en zeggen dat het een mix is van allerlei gerechten uit de omringende landen. De traditionele Macedonische keuken bevat inderdaad elementen uit het hele Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, maar juist dat maakt het eten hier zo heerlijk en gevarieerd. Naar de stad Ohrid, aan het Ohridmeer, ga je om vers gevangen vis te eten. Ook kun je dit land niet verlaten zonder Pindzur te hebben geproefd. Dit rode smeerseltje dat bestaat uit paprika, aubergine, zout en allerlei kruiden is heerlijk op brood. Ook een aanrader: vegetarische goulash van een tomaten-yoghurtsaus. Neem er vooral een glas wijn bij, Macedonië staat bekend om haar uitstekende wijnen.

“DE TRADITIONELE MACEDONISCHE KEUKEN BEVAT ELEMENTEN UIT HET HELE MIDDELLANDSE ZEEGEBIED EN HET MIDDEN-OOSTEN.”

Het bewogen verleden van Georgië

Georgië kent een roerig verleden. Neem alleen al hoofdstad Tbilisi, die zesduizend jaar geleden werd gesticht en sindsdien in Perzische, Russische, Mongoolse en Turkse handen viel. In tegenstelling tot veel andere voormalige sovjetsteden kent Tbilisi een prachtig oud centrum. Op nog geen uur rijden van Tbilisi ligt de oude hoofdstad Mtscheta, met als hoogtepunt de Svetitschoveli-kathedraal die op de werelderfgoed lijst van Unesco staat. Ten tijde van het communisme viel Georgië onder de Russische invloedsfeer. Zeer de moeite waard is dan ook een bezoek aan de kleine stad Gori, de geboorteplaats van voormalig communistisch dictator Stalin. Zijn geboortehuis is in de jaren vijftig omgetoverd tot museum en sindsdien is er eigenlijk niks veranderd. Bezoekers krijgen dus een kijkje in de manier waarop er ten tijde van de Sovjetrepubliek tegen Stalin werd aangekeken.

Actief op de Kanaaleilanden

Ben je een wandel-, fiets-, of watersportliefhebber, dan zal je van de Kanaaleilanden niet weg te slaan zijn. Deze eilandengroep voor de Franse kust bestaat uit de eilanden Jersey, Guernsey, Sark, Herm en Alderney. Met name op Guernsey is het heerlijk toeven als je van een actieve vakantie houdt. Bezoek de prachtige brede zandstranden met een surfboard onder de arm, daag jezelf uit tijdens een pittig fietstochtje door het heuvelachtige landschap of kom tot rust tijdens een wandeling door de ongerepte natuur van dit unieke eiland.