Alleen op Ayurveda Retreat, met haar liefje op stedentrip, voor Try before you die naar Tsjernobyl en met haar dochter met de camper naar Frankrijk. Er is eigenlijk geen reis die Katja Schuurman (43) niet gemaakt heeft. “Ondanks dat ik al heel veel gezien heb, zijn er nog werelden te ontdekken”, vertelt Katja. Niet voor niets dus, dat ze Katja was hier schreef.

Wat maakt dat je reizen zo leuk vindt, vind je Nederland niet leuk?

“Nederland vind ik ook heel leuk! Sterker nog; ik had deze zomer drie weken vakantie en ben – op een paar dagen Barcelona na – in Nederland gebleven. Waar ik woon kun je gewoon lekker voor de deur zwemmen. Máár ik ben dit jaar dan ook al heel veel op pad geweest. Als dat niet zo was, zou ik onrustig worden. De wereld is zo groot, er is zoveel te zien. Bovendien verdwijnen vooroordelen als je de wereld intrekt en mensen ontmoet en spreekt. Daarbij is het heel erg fijn om weg te zijn met je liefje, je kind, je vrienden of familie. Je hebt minder afleiding en bent dichter bij elkaar. Er ontstaat een prettig soort onthechting als je weg gaat uit het land waar je je dagelijks leven doorbrengt.”

Je hebt inmiddels behoorlijk wat reiservaring, verandert het doel van reizen ook naarmate je meer ervaring hebt?

“Iedere reis heeft een ander doel. Als ik voor mijn werk reis, wat ik écht heel gaaf vind, dan werken we met een heel hecht team aan een mooie productie. Maar als ik alleen op een Ayurveda Yoga Retreat ga, kom ik dichter bij mezelf. Ga ik met mijn liefje naar Barcelona, dan is het wat meer een wilde gezelligheidsvakantie. Maar ik wil met hem bijvoorbeeld ook heel graag naar Zuid-Amerika, hij is daar nog nooit geweest en het is echt een van mijn favoriete plekken. We willen naar Costa Rica en dan met de camper op avontuur. Wat je wilt van de reis is dus iedere keer anders, dat staat los van hoe vaak je op reis bent geweest.”

Aan welk land heb je de mooiste herinneringen?

“Lastig, maar Curaçao is voor mij een land met hele bijzondere herinneringen. Mijn moeder komt daar vandaan, ik ben daar vaak bij mijn opa en oma geweest toen ze daar nog woonden en leefden. Dat was ook het eerste land wat écht ver was. Een compleet andere wereld dan de camping in Frankrijk of Spanje, waar we vroeger vaak heen gingen.”

Je bent beroofd in Brazilië, heeft dat een andere kijk gegeven op reizen in het algemeen?

“Absoluut niet. Dit soort dingen kunnen gebeuren, waar je ook bent. Later, toen de ergste paniek was gezakt, begreep ik die man ook nog. Als ik geen geld had en wel een gezin moest onderhouden, zou ik ook tot de meest achterlijke dingen in staat zijn. Maar het is natuurlijk een verschrikkelijke ervaring als iemand met een mes op je af komt. Soms gebeuren er dingen waardoor ik het lastig vind om over mijn lippen te krijgen, want de wereld heeft veel narigheid in zich, maar ik geloof dat mensen over het algemeen goed zijn en dat schoonheid overheerst.”

Mooiste Europese bestemming?

“Barcelona staat heel hoog op mijn lijstje. Freek wil daar ieder jaar een paar dagen heen. Hij kent alle tapasbarretjes en restaurantjes. Je kunt daar door de stad slenteren, maar ook zo het strand oplopen. Berlijn is zeker ook een van de fijnere steden van Europa. Maar ik ben recent ook twee keer in Oost-Europa geweest en als je dan terugrijdt richting het noorden, door Macedonië, Kroatië, Slovenië, is dat ook ongelooflijk mooi. Dunbevolkt, heel uitgestrekt, prachtige kastelen. En nog niet zo ontdekt door toeristen, waardoor de inwoners het heel leuk vinden als je er bent en heel vriendelijk zijn.”

Oké en dan nu een lastig dilemma, want in je boek beschrijf je ze allebei. Nooit meer een luxe hotel of nooit meer back to basic de natuur in?

“Wat een verschrikkelijke vraag! Dan zou ik kiezen, met pijn in mijn hart, voor nooit meer een luxe hotel. Omdat dit vlugger inwisselbaar is en minder de identiteit van een land laat zien. Maar, ik hoop dat ik deze keuze nooit écht hoef te maken.”

Je kunt dit boek winnen! Bekijk: https://reizen-inspiratie.nl/win/