Al wandelend komt Bregje Schipper van Wandelvrouw.nl op de meest adembenemende plekken. “Wandelen is heerlijk! Een rondje bos is fijn, maar zelfs in eigen land kun je er veel meer uithalen”, vertelt ze enthousiast.

Iedere provincie heeft tal van mooie plekken. Daar geniet je extra van met een goede voorbereiding of door met een stadsgids of boswachter op pad te gaan. Zij kennen al die mooie plekjes – waar je anders zo aan voorbij zou gaan – nog veel beter.” Haar favoriet in Nederland? “De Strand6Daagse van Hoek van Holland naar Den Helder en de Strandvijfdaagse van Vlissingen naar Rockandje. Ook het Waddenpad – je wandelt op alle vijf de Waddeneilanden – vind ik aanrader.”

Georgië
Georgië is haar favoriet. “Je voelt de spanningen met Rusland en ook op toeristisch vlak lopen ze daar erg achter. Maar met een goede berggids kom je – op veilige wijze – op de mooiste plekken. Het Kaukasusgebergte is adembenemend met zijn torenhoge bergen, eeuwenoude kloosters, kasteelruïnes en prachtige kerken. De natuur is bijzonder en ongerept. Het vraagt wel om een goede conditie; je bent uren fysiek bezig.”

Griekenland
De meest verrassende route spotte ze in het noorden van de Griekse Peloponnesos. “Een route van 22 kilometer door de Vouraikos Kloof. Onvergetelijk dankzij de natuur, een onstuimige rivier, watervallen, stenen bruggen en tunnels. Dit stuk van  bergstadje Kalavrita naar Diakopto wordt het mooiste treintraject ter wereld genoemd. Ik ontdekte dat je ‘m ook kunt wandelen. Een prachtige tocht, die ook nog eens ontzettend spannend is, omdat het treintje voorbij kan komen. Op sommige plekken is er maar net genoeg ruimte om aan de kant te gaan.”

Duitsland
Inmiddels heeft deze Wandelvrouw heel Europa al te voet doorkruist. Duitsland springt er voor haar uit qua toegankelijkheid. “Sowieso wordt iedere route hier met Duitse pünktlichkeit aangegeven, maar De Top Trails zijn écht top of the bill. En lekker dichtbij, waardoor een wandelweekend hier zo geboekt is.”

Hongarije
Een nieuwe bestemming op haar wandel-wish-list is Hongarije. “Hier heb ik zoveel goede verhalen over gehoord. Je hebt daar prachtige routes, de natuur is mooi én de accommodaties erg betaalbaar.”

Bezoek voor meer inspiratie www.wandelvrouw.nl.